Kinesko izaslanstvo u Ministarstvu zdravlja

 

ZAGREB, 25. veljače 2014. – U sklopu službene posjete Republici Hrvatskoj, izaslanstvo Nacionalne Komisije za zdravstveno i obiteljsko planiranje Narodne Republike Kine danas je boravilo u Ministarstvu zdravlja.

Zamjenik ministra zdravlja prim. dr. Marijan Cesarik i voditelj kineskog izaslanstva, zamjenik ministra Nacionalne Komisije Chen Xiaohong, potpisali su Plan o suradnji između Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Nacionalne komisije za zdravstveno i obiteljsko planiranje NR Kine u području zdravlja i medicine od 2014. do 2017.

Plan suradnje nastavak je dugogodišnje vrlo uspješne bilateralne suradnje između dviju država i temelji se na Ugovoru o suradnji u području zdravstva i medicinskih znanosti potpisanom 1999. u Pekingu.

Nova područja suradnje koja su dogovorena ovim Planom su e-zdravstvo, krizne medicinske situacije, sigurnost hrane neživotinjskog porijekla, transplantacijska medicina, sprečavanje bolesti, stručno usavršavanje i znanstveno istraživanje, zdravo starenje, upravljanje kroničnim bolestima, organizacija zdravstva i zdravstvenog osiguranja te održivo financiranje zdravstva.

Na radnom sastanku, koji je prethodio potpisivanju Plana suradnje, hrvatski su stručnjaci kineske kolege upoznali s aktualnostima u području javno-zdravstvenog menadžmenta, reforme zdravstvenog sustava, ljudskih resursa, e-zdravstva te s iskustvima u financiranju i ugovaranju u zdravstvu.

Uz zamjenika ministra zdravlja prim. dr. Marijana Cesarika i pomoćnika ministra zdravlja mr. Ivu Afrića, sastanku su prisustvovali zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tamara Poljičanin, pomoćnica ravnateljice za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ivana Pavić Šimetin kao i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec i pomoćnica ravnatelja za zdravstvenu zaštitu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dr. Dubravka Pezelj Duliba te ostali predstavnici Ministarstva zdravlja.