Milenijska fotografija ružičaste vrpce

ružičasta vrpcaPovodom Mjeseca borbe protiv raka dojke u Gospiću se 14. listopada 2017. godine održava manifestacija Milenijska fotografija ružičaste vrpce s naglaskom na prevenciji. Tijekom cijele godine, a posebno tijekom listopada, nastoji se skrenuti pozornost javnosti na rak dojke i važnost prevencije. Fotografiju snima poznati fotograf za snimanje milenijskih fotografija Šime Strikoman. Sve žene imaju pri snimanju majice ružičaste boje. Savez udruga protiv raka dojke (SURD) zajedno s Klubom Vila za Liku iz Gospića organizira snimanje Milenijske fotografije uz pokroviteljstvo Županije i Grada.

Ideja o ovoj manifestaciji nije nova, ali je SURD sa svojim članicama odlučio da se ova manifestacija organizira svake godine i da bude nacionalnog karaktera. Do sada se snimanje Milenijske fotografije održalo u Zagrebu (ispred Katedrale), Varaždinu, Osijeku i Čakovcu. Osim samog snimanja, neobično je važno i druženje svih prisutnih kao i stručni skup prije snimanja na kojem se prisutni i mediji informiraju o najznačajnijim činjenicama o raku dojke.

Savez udruga protiv raka dojke je osnovan 2013. godine i okuplja udruge, stručna društva i druge civilne organizacije koje djeluju na području raka dojke u Hrvatskoj, u cilju suradnje i osnaživanja zajedničkih akcija u području prevencije, pomoći oboljelima i unapređivanja položaja oboljelih žena. Od svih malignih bolesti, rak dojke je po učestalosti i smrtnosti najčešći rak u žena. Stoga je važno osvijestiti žene o važnosti prevencije i ranog otkrivanja. Rano otkrivanje raka jest, uz prevenciju, jedan od najvažnijih načina kojim se može postići efikasnije liječenje, bolja kontrola bolesti, a time i smanjenje smrtnosti.

Preuzmi plakat:  6 Plakat – Milenijska ružičasta vrpca 2017