Stručnjaci složni: Edukacija i prevencija najbolje oružje protiv raka vrata maternice

Na središnjem događanju ove subote u City Centeru One West građani će moći doznati sve o raku od kojeg u Hrvatskoj svakoga dana oboli, a svakog trećeg dana i premine jedna žena.

„Preventivno se djelovanje u borbi protiv raka vrata maternice, kojeg prouzrokuje infekcija HPV-om, svodi se na tri osnovne komponente – edukaciju, rano otkrivanje bolesti metodama probira i cijepljenje. Cijepiti se mogu i trebaju i djevojčice i dječaci osmih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola“, naglasila je dr. Maja Marić Bajs na današnjoj tribini pod nazivom BISER MUDROSTI – POBIJEDIMO RAK VRATA MATERNICE, u organizaciji Udruge SVE za NJU koja se održala povodom obilježavanja 11. tjedna prevencije raka vrata maternice.

Tribinu je pozdravila zamjenica ravnatelja HZJZ-a dr. Ivana Pavić Šimetin te naglasila da je program besplatnog i dobrovoljnog, a i sigurnog HPV-cijepljenja na snazi od školske godine 2015.-2016., također istaknuvši važnost istovremene zastupljenosti sva tri ključna elementa prevencije raka vrata maternice – edukaciju, cijepljenje i probir.

„Hrvatska uvođenjem programa probira i cijepljenja prati trendove zemalja koje su takvim mjerama smanjile pojavnost i smrtnost, no moramo uložiti daljnje napore kako bismo postigli željene rezultate“, istaknula je dr. sc. Magdalena Grce s Instituta Ruđer Bošković, koja je ujedno i vodila tribinu.

Tribina je održana sa ciljem da se ukaže na rastući javnozdravstveni problem, ali i privuče pozornost javnosti na probleme i brojne predrasude s kojima se susreću žene oboljele od raka vrata maternice. „Pozivam sve žene na redovite preglede, a mlade da prate njima namijenjene sadržaje na društvenim mrežama, kao što su g.zarez i Hello Curly, budući da informiranje i učenje može biti zabavno. Moramo se svim snagama boriti protiv neznanja svih generacija i stigmatiziranja oboljelih od raka vrata maternice“, poručila je Ljiljana Vukota iz Udruge SVE za NJU.

„Hrvatska je krajem 2012. godine počela s provedbom Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice koji obuhvaća žene od 25 do 64 godine. Svaka bi žena trebala svake tri godine učiniti Papa-test koji ponekad stvarno može spasiti život“, dr. med. Dinka Nakić, nacionalna koordinatorica programa Prevencije raka vrata maternice.

Središnje događanje u sklopu obilježavanja Tjedna prevencije raka vrata maternice bit će u subotu, 28. siječnja u zagrebačkom trgovačkom centru City Center One West (Jankomir), gdje se već tradicionalno održavaju Dani zdravlja. Cjelokupna će akcija biti predstavljena na konferenciji za medije u 11 sati u City Centeru One West, kojoj će prisustvovati i gradonačelnik Grada Zagreba sa suradnicima, ravnatelji HZJZ-a i NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ sa suradnicima, voditeljica Ureda SZO-a u Hrvatskoj, ravnatelj KBC-a Zagreb te ambasadori javnozdravstvene akcije „Biser mudrosti“ Sanja Doležal, Lana Jurčević, Bruno Šimleša i brojni domaći stručnjaci.

Osim toga, članice Udruge SVE za NJU, osobe iz javnog života, studenti medicine, kao i vodeći domaći stručnjaci svim će zainteresiranim građanima biti na raspolaganju za savjetovanje i odgovore na najčešća pitanja i dvojbe o bolesti uzrokovanoj HPV-om, jedinom karcinomu koji se može uspješno spriječiti, u City Centeru One West i East, od 10 do 14 sati.

Posjetitelji će humanitarnom kupnjom broša „Biser mudrosti“ moći podržati rad Udruge SVE za NJU koja je od 2008. godine na raspolaganju svim ženama oboljelima od raka.

U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice obolijeva nešto više od 300, a od posljedica ove bolesti umire oko 100 žena, čime dolazimo do potresne činjenice da jedna žena gotovo svaki treći dan izgubi bitku s ovom zloćudnom bolešću. Danas se s velikom sigurnošću zna da je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. HPV infekcija i rak vrata maternice nisu dokaz da je osoba nemoralna i promiskuitetna, to je potpuno prirodna infekcija spolno aktivnih osoba. Gotovo svaki muškarac ili žena koji su spolno aktivni bit će barem jednom u životu zaraženi HPV-om. Infekcija ne bi smjela biti dozvola za međusobno optuživanje u vezi, kao što ni cijepljenje nije dozvola za spolno neodgovorno ponašanje.