Europski kodeks protiv raka (ECAC) – 12 jednostavnih koraka za prevenciju raka

Rak je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema suvremenog društva. Iako se već poduzimaju znatni napori u prevenciji raka, procjenjuje se da će se teret raka do 2030. godine povećati za 25%. Ipak, ohrabrujući je podatak da se gotovo polovica smrti od raka u Europi može spriječiti, odnosno izbjeći i to samo pridržavanjem 12 preporuka Europskog kodeksa protiv raka (ECAC).

Europski kodeks protiv raka (ECAC) nastao je na inicijativu Europske komisije, a izradila ga je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj ECAC-a je informirati ljude o tome što sve mogu poduzeti kako bi umanjili rizik obolijevanja od raka za sebe i svoje bližnje. Sve preporuke ECAC-a su jednostavne i pojedinac ih se može pridržavati u svakodnevnom životu, a da pri tom ne treba imati neka posebna znanja i vještine. Ovih 12 preporuka razvili su vodeći znanstvenici u području raka, utemeljene su na najnovijim znanstvenim dokazima i njihovim pridržavanjem može se spriječiti gotovo polovica smrti od raka u Europi.

Udruženje europskih liga protiv raka (ECL)

Za provedbu, odnosno implementaciju ECAC-a, zadužena je neprofitna, paneuropska krovna organizacija Udruženje europskih liga protiv raka (ECL). Osnovana je 1980. godine i od tada aktivno djeluje u ostvarenju svoje misije „Europa bez raka“ (engl. Europe free of cancer). ECL pruža jedinstvenu platformu pomoću koje sve europske lige protiv raka mogu izmjenjivati iskustva i najbolje prakse te surađivati u različitim područjima njihova djelovanja, posebno u području implementacije ECAC-a. Osim toga, ECL svojim djelovanjem stvara mogućnost zagovaranja relevantnih pitanja u području prevencije raka na razini Europske unije.

Europski kodeks protiv raka (ECAC)

Prvo izdanje ECAC-a datira još iz 1987. godine, a do danas je triput revidiran. Svako izdanje kodeksa protiv raka usmjereno je na aktivnosti koje pojedinci mogu poduzeti u cilju sprječavanja raka. Trenutno je na snazi četvrto izdanje ECAC-a koje se ističe po svojim navodima temeljenim isključivo na čvrstim znanstvenim dokazima, usmjerenosti na opću populaciju (umjesto na donositelje odluka, zdravstvene djelatnike, industriju i sl.) te navedenim najznačajnijim rizičnim čimbenicima. Također, naglasak četvrtog izdanja ECAC-a stavljen je na relevantnost poruka za prosječnog stanovnika, ne samo za one koji su u visokom riziku od obolijevanja od raka, na aktivnosti koje pojedinac može poduzeti kako bi si ublažio rizik od raka te su u istom korištene vrlo jednostavne, izravne i svima razumljive rečenice.

Četvrto izdanje ECAC-a najbolje možemo opisati kao „12 koraka za smanjenje rizika od raka“. Pridržavajući se sljedećih koraka, svaki pojedinac čini veliki korak u poboljšanju i zaštiti vlastitog zdravlja:

1.    Nemojte pušiti. Ne uživajte duhanske proizvode.

2.    Nemojte dopustiti pušenje u svojem domu. Poduprite politiku nepušenja na radnom mjestu.

3.    Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

4.    Budite tjelesno aktivni u svakodnevnom životu. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći.

5.    Hranite se zdravo:

  • Jedite što više integralnih žitarica, mahunarki, povrća i voća.
  • Ograničite unos visokokalorične hrane (hrane bogate šećerom ili masnoćama) i izbjegavajte zaslađena pića.
  • Izbjegavajte suhomesnate proizvode; ograničite unos crvenog mesa i hrane s velikim sadržajem soli.

6.    Ako konzumirate alkohol bilo koje vrste, budite umjereni. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka.

7.    Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, osobito djece. Upotrebljavajte zaštitu od sunca. Ne sunčajte se u solarijima.

8.    Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak.

9.    Saznajte jeste li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih razina radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona.

10.   Za žene:

  • Dojenjem majka smanjuje svoj rizik nastanka raka. Ako možete, dojite svoje dijete.
  • Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograničite trajanje hormonske nadomjesne terapije.

11.*  Uključite svoju djecu u program cijepljenja protiv:

  • hepatitisa B (za novorođenčad)
  • humanog papiloma virusa (HPV) (za djevojčice).

12.*  Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka:

  • debelog crijeva (muškarci i žene)
  • dojke (žene)
  • vrata maternice (žene).

ECAC je, kao što se može primijetiti, vrlo direktan i usmjeren „alat“ prevencije raka. Osim aktivnosti koje svaki pojedinac može poduzimati pridržavajući se ovih 12 koraka, važno je naglasiti kako je za uspješnu prevenciju raka potrebno da aktivnosti podupru i vladine politike i mjere. Ovakvo usmjereno podizanje svjesnosti na svim razinama društva ključno je u prevladavanju svih javnozdravstvenih rizika pa tako i raka.


* U Hrvatskoj postoje dodatne aktivnosti za smanjenje rizika obolijevanja od raka pa se od školske godine 2015./2016. mogu dobrovoljno i besplatno cijepiti dječaci i djevojčice protiv HPV dok su upravo u listopadu 2020. započele aktivnosti na provedbi Nacionalnog program za probir i rano otkrivanje raka pluća 2020. – 2024.


Reference:

Association of European Cancer Leagues 

Europski kodeks protiv raka 

International Agency for Research on Cancer