Europski tjedan borbe protiv raka

U posljednjem tjednu svibnja, od 25. do 31. svibnja 2020. godine, obilježava se Europski tjedan borbe protiv raka. Riječ je o kampanji koju jednom godišnje provodi Savez europskih liga protiv raka (engl. ECL – Association of European Cancer Leagues). Tijekom ovog tjedna, različite organizacije, kreatori politika i šira javnost sudjeluju u aktivnostima vezanim za podizanje svijesti o prevenciji raka, pristupu liječenju i podršci pacijentima i preživjelima od raka.

Rak je globalni javnozdravstveni problem s kojim se potrebno suočiti na svim razinama. U Europskoj uniji godišnje 3,5 milijuna ljudi oboli od raka, dok ih umre oko 1,3 milijuna. Na temelju sadašnjih podataka, procjenjuje se da će se  40% Europljana u jednom trenutku svog života suočiti s nekom od dijagnoza raka.

U  Hrvatskoj je 2018. godine rak prouzročio 27% svih smrti, što ga postavlja na drugo mjesto među najčešćim uzročnicima smrti, odmah nakon srčano-žilnih bolesti. Kod osoba mlađih od 65 godina rak je najčešći uzrok smrti te uzrokuje preko 40% svih smrti u toj dobi.

Koliko god ovi podaci zvučali zastrašujuće, dobra je vijest da se čak 40% slučajeva oboljenja od raka u biti može spriječiti! Za pojavu raka odgovorni su brojni uzročnici, odnosno rizični čimbenici, od genetskog nasljeđa i utjecaja okoliša pa sve do životnog stila i zaraznih uzročnika. Upravo je izbjegavanje, odnosno smanjenje poznatih rizičnih čimbenika nastanka raka, uz življenje zdravim načinom života, ključno za smanjenje rizika za obolijevanje svakog pojedinca. To je ključ prevencije! Prevencija je najjednostavniji i najisplativiji način smanjenja pobola i smrtnosti od raka u Europi (ali i u svijetu) te ujedno i najbolja nadopuna ostalim aspektima onkološke skrbi kao što su dijagnostika, liječenje i skrb o oboljelima.

Povodom ovogodišnjeg Europskog tjedna borbe protiv raka, svaki dan u tjednu posvećen je jednoj temi onkološke skrbi. Tako je ponedjeljak, 25. svibnja, rezerviran za teme primarne prevencije poput prehrane, alkohola, cijepljenja, UV zračenja i vanjskih zagađivača.

Utorak, 26. svibnja, posvećen je neizmjerno važnoj temi ranog otkrivanja, s naglaskom na programe probira i njihovu kvalitetu.

Istraživanja o raku, točnije zalaganje za zajedničku regulativu kliničkih ispitivanja, tema je kojoj se dodatna pažnja posvećuje u srijedu, 27. svibnja.

Pristup tretmanu, kao tema koja je još prilično nepoznata široj i nestručnoj javnosti, rezervirana je za četvrtak, 28. svibnja. Poseban naglasak ECL nastoji staviti na tzv. orphan drugs, skupe lijekove za rijetke bolesti čiji razvoj treba biti adekvatno reguliran i koji bi morali biti dostupniji, ali i na problem nestašice lijekova, važnost procjene zdravstvenih tehnologija te osiguravanje mjerenja čvrstih ishoda kako bi se jasno procijenila djelotvornost lijeka u stvarnim uvjetima.

Petak, 29. svibnja, posvećen je psihosocijalnoj podršci onkološkim bolesnicima i njihovim bližnjima. Ovo iznimno važno pitanje odnosi se na osiguranje najbolje moguće kvalitete života tijekom i nakon liječenja, ali i na osiguranje financijske sigurnosti bolesnika.

U subotu, 30. svibnja, naglasak se stavlja na registre za rak, odnosno na važnost njihove standardizacije i povećanja kvalitete podataka, kao i na digitalizaciju u zdravstvenom sustavu.

Europski tjedan borbe protiv raka završava u nedjelju, 31. svibnja, kada obilježavamo i Svjetski dan nepušenja. Ove godine pozornost se nastoji skrenuti na nužnost ograničavanja, odnosno zabrane aromatiziranja duhanskih i novih nikotinskih proizvoda koji posebno privlače mlade ljude na početak pušenja.

Svakako će biti zanimljivo popratiti ovogodišnje aktivnosti unutar Europskog tjedna borbe protiv raka i to u nešto drugačijem, online ruhu. Za više detalja kliknite ovdje.