Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

U siječnju obilježavamo Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka maternice (21. siječnja), a zatim, od 16. do 22. siječnja 2023., Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovaj se javlja u nešto mlađoj dobi – prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2020. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače).

Prema podacima o smrtnosti, u 2021. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj umrle su 122 žene (stopa 6,1/100 000), od kojih je jedna trećina bila mlađa od 60 godina.Važno je napomenuti da nastanak raka cerviksa u velikoj mjeri možemo spriječiti ili otkriti u vrlo ranoj fazi cijepljenjem protiv HPV-a i preventivnim pregledima, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama. Međutim, pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja i dalje su vrlo visoki, i ondje je rak vrata maternice drugi maligni uzrok smrti kod žena.

Zbog mogućnosti prevencije, i velikog tereta koji predstavlja, Svjetska zdravstvena organizacija u studenom 2020. godine usvojila je Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice (stopa incidencije <4/100 000 žena). Jedan od preduvjeta za ostvarenje tog cilja je visok stupanj procjepljenosti i provođenja preventivnih pregleda, odnosno očekuje se da barem 90% svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70% žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled.

Od studenog 2022. godine, Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje u Joint Action (JA) projektu PERCH – PartnERship to Contrast HPV. Osnovni cilj projekta je podržati zemlje u dostizanju cilja u sklopu trećeg stupa (flagship) Europe’s Beating Cancer Plan inicijative, tj. u eliminaciji raka vrata maternice i drugih oblika raka uzrokovanih infekcijom HPV-om. Neizostavan korak do tog cilja je cijepljenje >90% djevojčica u dobi do 15 godina cjepivom protiv HPV-a, kao i značajno povećanje broja cijepljenih dječaka, do 2030. godine. Više o projektu pročitajte na linku.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. Od 2023. na cijepljenje protiv HPV-a, uz djecu 8. razreda osnovne škole, pozivat će se i djeca 5., 6. i 7. razreda. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola.

Iako sprečava preko 80% perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito provoditi ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test).
U Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice. Prema posljednjim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019) u RH je 78% žena u dobi 25-64 godina obavilo obrisak vrata maternice (PAPA test) u posljednje 3 godine. Njime možemo otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo uklanjanje vrlo uspješno i bez trajnih posljedica.
Osim PAPA testa, važna metoda prevencije je i HPV testiranje, koje se provodi na sličan način. Bris vrata maternice i rodnice analizira se molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a.
Za više informacija o samoj bolesti, prevenciji i liječenju raka vrata maternice posjetite internetsku stranicu o raku vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Osim ciljanoj populaciji – ženama, stranica je namjenjena i ostalim građanima i javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena. Na stranici postoji i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca i popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama.