Europski tjedan prevencije raka vrata maternice 2021.

Treći tjedan u siječnju obilježavamo, sada već 15., Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (od 18. do 24. siječnja 2021.) i 14. hrvatski Dan mimozaNacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (23. siječnja 2021.).

U doba globalne pandemije i bolesti koje uzrokuje koronavirus (COVID-19), u digitalnom se obliku provode različite edukativno informativne aktivnosti poboljšanja svjesnosti i znanja o prevenciji bolesti. Primjerice, u Velikoj Britaniji se provodi medijska kampanja kojom se pod sloganom: #SMEARFORSMEAR – #razmaži (ruž) za razmaz (bris – Papa test) želi potaknuti žene da objavama svojih fotografija s razmazanim ružem za usne na društvenim mrežama skrenu pažnju svoje okoline i vršnjakinja na važnost redovitog ginekološkog pregleda.

Prilagođavajući se trenutnoj pandemijskoj situaciji i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je ove godine provođenje preventivnih djelatnosti usmjerio na digitalne platforme. Ususret 15. Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice, izrađena je nova internetska stranica o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Stranica je prvenstveno namijenjena ciljanoj populaciji, ženama, ali i ostalim građanima i javnosti, te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena.

Internetskom stranicom nastoji se pružiti sve bitne informacije na jednom mjestu. Uz informacije o rizicima i načinima zaštite, nova internetska stranica pruža i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca i popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama. Također, na stranici će biti dostupni i e-tečajevi sa snimljenim predavanjima za edukaciju o ginekološkim temama. Sve navedeno  doprinosi povećanju znanja i informiranju o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice, te podsjeća žene i opću javnost da je rak vrata maternice jedan od najpreventabilnijih sijela raka.  Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije. Uz primjenu tih metoda prevencije, svatko može reći: Neću rak vrata maternice –  sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!

Kampanja “Neću rak” ima cilj doprinijeti edukaciji javnosti o prevenciji raka vrata maternice i skrenuti pažnju na cijepljenje protiv HPV-a kao primarnu prevenciju i redovne ginekološke preglede kao sekundarnu prevenciju. Zahvaljujući dostupnim i učinkovitim metodama prevencije, rak vrata maternice jedan je od najpreventabilnijih sijela raka. Kampanja i nova internetska stranica nosi naziv „Neću rak“, jer se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti i odgovornošću prema svom zdravlju možemo raku reći PA-PA. Kampanja će se provoditi tijekom siječnja i veljače oglašavanjem preventivnih poruka u različitim medijima, a prvenstveno na internetu i društvenim mrežama. Kampanji su se pridružile i dale podršku poznate osobe i influenceri, Ella Dvornik i Danijela Dvornik.

Svim aktualnim kampanjama u Europi, pa tako i u našoj zemlji, nastoji se osvijestiti žene na koji način mogu umanjiti rizik od nastanka raka vrata maternice i educirati ih o svim dostupnim metodama prevencije (cijepljenje protiv HPV-a) i otkrivanja raka u najranijim fazama (redoviti ginekološki pregledi, Papa test, HPV test). Svojom brigom za zdravlje i redovitim liječničkim pregledima, sigurno ih možemo pozvati da kažu “raku PA-PA!”

Zahvaljujući dostupnim i učinkovitim mogućnostima prevencije, za rak vrata maternice, rak dojke i rak debelog crijeva postoje preporuke Vijeća Europske Unije za provedbu organiziranih probira za rano otkrivanje bolesti, te je velik broj zemalja, uključujući i Hrvatsku, donio nacionalne programe za rano otkrivanje ova tri sijela raka. U studenom  2020. Svjetska zdravstvena organizacija donijela je Strategiju o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice prema kojoj bi države trebale pojačati provedbu cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda te u sljedećih deset godina postići da 90% djevojaka u dobi do 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a i 70% žena u dobi do 35 godina bude obuhvaćeno probirnim pregledima.

Cijepljenje protiv HPV-a

Cijepljenjem protiv HPV-a, koji je glavni uzročnik raka vrata maternice, u ranoj adolescentnoj fazi, prije početka spolne aktivnosti, odnosno prije mogućnosti zaraze ili izlaganja riziku zaraze HPV-om, postižu se najbolji rezultati prevencije bolesti koje uzrokuje infekcija HPV-om. Međutim, protiv HPV-a može se cijepiti i nakon početka spolnih odnosa, jer se još uvijek može postići visok stupanj zaštite od infekcije HPV-om i budući da vrlo vjerojatno nije nastupila zaraza sa svim tipovima sadržanim u cjepivu. U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV infekcije preporučeno i besplatno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te ovisno o raspoloživosti cjepiva i za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti.

Ginekološki pregled, PAPA-test, HPV test

Preventivni ginekološki pregledi preporučuju se jednom godišnje, a PAPA-test  i HPV test prema uputi ginekologa. Mlada žena (u dobi do 24 godine) treba ići kod ginekologa na PAPA-test onoliko često koliko joj to preporuči liječnik s obzirom na zdravstveno stanje i ginekološke nalaze, što može biti, ako su prethodni Papa-testovi bili uredni, jednom godišnje. Žene u dobi od 25 godina i starije, ako su prethodni Papa-testovi bili uredni, trebaju ići na preventivne preglede svake tri godine.

Ovisno o rezultatu PAPA testa ili HPV testa, ginekolog upućuje ženu na daljnje pretrage koje mogu uključivati ponavljanje PAPA testa i/ili testiranja na HPV i/ili kolposkopiju (pregled vrata maternice pod velikim povećanjem).

PAPA test je jednostavna i neinvazivna pretraga za žene kojom se utvrđuje postoje li neke (abnormalne) promjene na stanicama vratu maternice. Koristi se za probir i rano otkrivanje predstadija raka vrata maternice (premalignih promjena) i raka vrata maternice (malignih promjena).

Epidemiološki podaci

U Hrvatskoj se rak vrata maternice svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Zbog učinkovite i pristupačne prevencije upravo je rak vrata maternice jedan od naših javnozdravstvenih prioriteta.

Dok je prema podacima Registra za rak HZJZ-a u rak tijela maternice na četvrtom mjestu po učestalosti oboljevanja od svih slučajeva karcinoma u žena, rak vrata maternice u posljednjih nekoliko godina nije među deset najučestalijih sijela raka u žena. No on je po pojavnosti u žena u dobi od 30 do 39 godina  treći  najčešći rak žena (iza raka dojke i štitnjače).

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2018. godini je od invazivnog raka vrata maternice oboljelo 274 žena (stopa od 13,0 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2019. godini, umrlo je 116 žena od posljedica te bolesti. Godišnje se u oko 700 žena dijagnosticira predstadiji raka visokog stupnja (premaligna promjena karcinoma in situ).

Rezultati međunarodnog istraživanja CONCORD-3  pokazuju kako je petogodišnje preživljenje od raka vrata maternice za žene dijagnosticirane u razdoblju 2010.-2014. 63 posto, što Hrvatsku svrstava u donju trećinu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

Skretanjem pažnje na žensko zdravlje i na prevenciju raka vrata maternice, obilježavajući ovaj Tjedan želimo naglasiti važne poruke koja svaka djevojka, žena, može učiniti da očuva svoje zdravlje i spriječi razvoj rak vrata maternice.