Edukacija Europskog programa za osposobljavanje za epidemiološke intervencije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je od 2014. godine, nakon pozitivne ocjene komisije ECDC-a (Europskog centra za kontrolu bolesti), postao ustanova za edukaciju u okviru programa Europskog programa za osposobljavanje za epidemiološke intervencije (EPIET; engl. European Programme for Intervention Epidemiology Training) u organizaciji ECDC-a.  Od 2016. godine aktivno sudjelujemo edukacijom liječnika specijalizanta epidemiologije, koji će tijekom specijalizacije usporedo završiti i EPIET školovanje, koje uključuje dvogodišnji rad u državnom i lokalnom zavodu za javno zdravstvo na području epidemiologije zaraznih bolesti, ujedno i dio specijalizacije doktora medicine u Hrvatskoj, te deset tjedana formalne edukacije o epidemiološkim osnovnim i primijenjenim metodama kao polaznik države članice EU-a.

Od ove je godine HZJZ i ustanova za edukaciju u okviru EUPHEM-a (engl. European Public Health Microbiology Training Programme) tj. edukacije za mikrobiologe tijekom koje će naši ili u budućnosti polaznici mikrobiolozi drugih država dobiti dodatna znanja i vještine iz područja epidemiologije koja su im potrebna u zajedničkom radu na prevenciji i suzbijanju zaraznih bolesti.

U Zagrebu smo po prvi puta domaćini jednotjednog modula tečaja EPIET „Multivarijatna analiza“, koji se za 38 polaznika iz cijele Europe od 13.-17. ožujka 2017. godine održava  u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.