Europski tjedan cijepljenja 2024. godine

Europski tjedan cijepljenja tradicionalno se svake godine obilježava u zadnjem tjednu travnja, ove godine od 21. do 27. travnja. U isto vrijeme na globalnoj razini se obilježava i Svjetski tjedan cijepljenja (24. do 30. travnja 2024.).

Europski tjedan cijepljenja (EIW) obilježava se kako bi se promicala svijest o važnosti cijepljenja u prevenciji bolesti i zaštiti života. Ovogodišnji EIW ima poseban značaj jer se podudara s 50. godišnjicom početka provođenja proširenog programa imunizacije („Expanded Programme on Immunization“ EPI). Svjetski prošireni program imunizacije pokrenut je 1974. godine s ciljem osiguranja dostupnosti cjepiva svakom djetetu u svim zemljama. Od tada su uspješno eradicirane velike boginje u cijelom svijetu, divlji tip virusa dječja paralize suzbijen je te je trenutno prisutan u samo dvije zemlje, a slučajevi ospica, rubele, tuberkuloze, hripavca, tetanusa i difterije su znatno reducirani.

Obilježavajući ovu prekretnicu, kampanja će slaviti izvanredna postignuća EPI-ja u proteklih 5 desetljeća u zaštiti brojnih generacija od ozbiljnih bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom. Također će naglasiti važnost i potrebu postizanja i održavanja visokih cijepnih obuhvata kao i dostupnosti cjepiva svima, a u svrhu sprečavanja povratka bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, sada i u budućnosti.

S Europskim tjednom cijepljenja 2024. počinje jednogodišnja kampanja pod organizacijom Svjetske zdravstvene organizacije i partnera, čije je cilj naglasiti važnost cijepljenja u zaštiti generacija od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Cijepljenje pridonosi dugotrajnijem i zdravijem životu. Dodatno, ovogodišnje aktivnosti usmjerit će se posebno mladima – mladim stručnjacima i organizacijama mladih u svrhu promicanja cijepljenja.

U Hrvatskoj se tradicionalno za vrijeme Tjedna cijepljenja održavaju radionice, predavanja i okrugli stolovi o cijepljenju, te se i ove godine organizira Skup o cijepljenju u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog epidemiološkog društva, Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija, Europski regionalni ured

https://www.who.int/europe/event/european-immunization-week-2024

https://www.who.int/campaigns/world-immunization-week/2024