Putnici u Brazil, cijepite se protiv žute groznice

Football 2

Svi hrvatski građani koji planiraju odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo (SNP) u Brazil obvezni su se, prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, cijepiti protiv žute groznice najkasnije deset dana prije polaska na put. Izuzetak su osobe koje su već cijepljene protiv žute groznice, budući da najnovija istraživanja pokazuju kako jedna doza cjepiva pruža doživotnu zaštitu, te se ne treba docjepljivati.

Obilježje svih masovnih događaja, pa tako i SNP, su mnogobrojni kontakti s velikim brojem ljudi iz različitih dijelova svijeta, što povećava mogućnost izloženosti naših građana uzročnicima zaraznih bolesti koje su u Hrvatskoj eliminirane (npr. dječja paraliza, difterija, ospice). Stoga se preporuča da putnici na SNP pravovremeno provjere jesu li primili sva cjepiva koja se u okviru obaveznog programa tijekom života cijepe u Hrvatskoj, te po potrebi obave i propuštena cijepljenja.

Osobe koje će putovati u područje Amazone, trebaju obavezno uzimati lijekove protiv malarije i provoditi ostale mjere zaštite od uboda komaraca. Također, im se preporuča da se, zbog svojeg zdravlja, po povratku jave u nadležnu epidemiološku službu, te budu pod zdravstvenim nadzorom koji uključuje pregled krvi na uzročnike malarije. Ako na povratku s puta imaju znakove zarazne bolesti, također se trebaju javiti liječniku.

Za putnike koji će u Brazilu boraviti dulje vrijeme, izvan organiziranog smještaja i posjećivati ruralna područja, preporučamo cijepljenje i protiv hepatitisa A (zarazna žutica tipa A) i trbušnog tifusa, s obzirom da tamo postoji povećan rizik od infekcije bolestima koje se prenose rukama te zagađenom hranom i vodom.

Sve dodatne informacije o cijepljenju protiv žute groznice i općenito o zaštiti zdravlja pri boravku u Brazilu možete dobiti radnim danom (pon-pet) od 8.30 do 15.30 na telefon 01/46-83-004 ili osobno Rockefellerova 2, 2 kat, Cijepna stanica, ili u nadležnom županijskom (gradskom) zavodu za javno zdravstvo.

S poštovanjem,

Služba za epidemiologiju