Oboljeli od ospica 2019. godine u Hrvatskoj na dan 8.11.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo do 8.11.2019. godine zaprimio je dojave o 53 oboljela od ospica u Hrvatskoj.

Prema županijama distribucija oboljelih od početka 2019. godine je sljedeća: Splitsko-dalmatinska (14 oboljelih), Grad Zagreb (31 oboljeli), Brodsko-posavska županija (5 oboljelih), Zadarska županija (2 oboljelih), Dubrovačko-neretvanska županija (1 oboljeli).

Trenutno novooboljeli od ospica javljaju se isključivo u Gradu Zagrebu. U drugim županijama oboljeli su utvrđeni uglavnom tijekom prve polovice godine.

Od ukupno 53 oboljela od  ospica, 9 je slučaja importirano (zarazu su stekli izvan Hrvatske). 27 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima od ospica. Za 17 oboljelih ne može se utvrditi izvor infekcije.

25 oboljelih osoba je necijepljeno, 5 oboljelih je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), 7 oboljelih osoba su primile 2 doze cjepiva, a u 16 osoba je cjepni status nepoznat.

Na Slici 1 prikazana je distribucija slučajeva prema dobnim skupinama.

U Gradu Zagrebu tijekom 2019. godine oboljela je 31 osoba. Od ukupnog broja, dvije osobe, oboljele su u veljači i svibnju,  zarazu su stekle van zemlje (importirani slučajevi) i nisu zarazu proširile na druge osobe. Od kraja kolovoza do 8. studenog oboljelo je još 29 osoba u Zagrebu te se prikupljaju epidemiološki podaci i poduzimaju se protuepidemijske mjere. Prema do sada prikupljenim podacima vidljiva su dva grupiranja oboljelih u Zagrebu – grupiranje na radnom mjestu koje je krenulo od necijepljene mlade osobe te obiteljsko grupiranje u necijepljenoj višečlanoj obitelji.

Kod oboljelih osoba kod kojih je rađena genotipizacija utvrđen je genotip D8.

Podsjećamo na važnost cijepljenja prema kalendaru cijepljenja bez odgode kao i nadoknadu propuštenih cijepljenja.

Svaku sumnju na ospice potrebno je odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi radi poduzimanja protuepidemijskih mjera i  sprečavanja daljnjeg širenja.