Ponovna pojava ospica u Hrvatskoj

Nakon više od godinu dana, ponovno su se pojavile ospice u Hrvatskoj.

Od teritorijalno nadležnih zavoda za javno zdravstvo Splitsko–dalmatinske županije i Grada Zagreba  obaviješteni smo o petoro oboljelih od ospica unazad tri tjedna.

Oboljele su dvije odrasle osobe iz Zagreba i troje djece iz Splitsko-dalmatinske županije.

Prvi registrirani oboljeli od ospica u ovom razdoblju, dijete iz Splitsko-dalmatinske županije koje je oboljelo za vrijeme boravka u Zagrebu, bilo je u kontaktu s prvom registriranom odraslom osobom u Zagrebu.

Za dvoje odraslih bolesnika ne zna se jesu li cijepljeni protiv ospica, a za troje se djece zna da je jedno od njih primilo jednu dozu cjepiva, dok drugo dvoje djece nije cijepljeno protiv ospica.

Procijepljenost djece protiv ospica, rubele i zaušnjaka je u Hrvatskoj u opadanju zadnjih pet godina, dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ona iznimno niska, među najnižima u Republici Hrvatskoj. Podjednako su zabrinjavajući i niski cjepni obuhvati u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Molimo pedijatre, liječnike školske medicine i obiteljske liječnike da provjere cjepne statuse djece koju imaju u skrbi te da pozovu roditelje necijepljene djece kako bi se što prije provelo cijepljenje i zaštitilo djecu.

Cijepljenje protiv ospica, rubele i zaušnjaka je najbolji način za zaštititi dijete od ospica, a trajno održavanje visokih cjepnih obuhvata je jedini način da se spriječi epidemija ospica.

Održavanjem visokih cjepnih obuhvata ne štitimo samo cijepljenu djecu, već kolektivnim imunitetom sprečavamo cirkulaciju virusa ospica u stanovništvu, čime štitimo i one naše sugrađane koji se zbog dobi i zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti.

Za solidnu i dugotrajnu zaštitu treba primiti dvije doze cjepiva u minimalnom razmaku od 28 dana, ali i jedna doza cjepiva pruža solidnu zaštitu kod 95 % cijepljenih osoba.

Brojni su znanstveni dokazi da primjena cjepiva nije povezana s navodnim nuspojavama kojima protivnici cijepljenja neopravdano zastrašuju stanovništvo, poput autizma, šećerne bolesti kod djece, autoimunih bolesti, kroničnih alergijskih bolesti, te kronične upalne bolesti crijeva.

Cjepivo može učinkovito spriječiti ospice kod osjetljivih osoba u doticaju s oboljelom osobom, ako se primijeni na vrijeme (unutar tri dana od kontakta sa zaraznim bolesnikom).