Preporuke za putovanja tijekom epidemije COVID-19

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju ne preporučuje se putovati u inozemstvo ako nije nužno. Ako je razlog putovanja opravdan i nužan, podsjećamo da je na destinaciji potrebno pridržavati se osnovnih i najvažnijih uputa sprječavanja infekcije: fizičkog razmaka, nošenja maske za lice u zatvorenim prostorima i čestog pranja ili dezinfekcije ruku.

Po povratku iz inozemstva preporučuje se izbjegavati mjesta i događaje s većim okupljanjima i grupiranjima ljudi, posebice u zatvorenim prostorima, a ako ih nije moguće izbjeći, preporučuje se nošenje maske za lice, često pranje/dezinfekcija ruku i održavanje fizičkog razmaka od drugih ljudi odnosno izbjegavanje bliskog kontakta s drugim ljudima na manje od 1,5 metar tijekom 14 dana po povratku. Ako u roku od 14 dana po povratku iz inozemstva obolite (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, umor, glavobolja, gubitak njuha i/ili okusa, bolovi u mišićima i zglobovima), obavezno ostanite kod kuće i javite se izabranom liječniku telefonom radi daljnjih uputa.

Ako se putuje javnim prijevozom, obavezno treba koristiti maske za lice radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja drugih u prijevoznom sredstvu.

 

Više informacija o zaštiti zdravlja:

Opće preporuke za zaštitu od koronavirusa

Ostale preporuke o koronavirusu – najnovije preporuke

Zaštita zdravlja na putovanju