Priopćenje za javnost – Groznica Zapadnog Nila

U oboljele osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Osijek s kliničkim simptomima encefalitisa posumnjalo se na infekciju virusom Zapadnog Nila (VZN) te je u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse Hrvatskog zavoda zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) provedena virusološka dijagnostika. Rezultati obrade ukazuju na vjerojatnu infekciju VZN-om, a radi potvrde se provode dodatni testovi. HZJZ je u suradnji sa ZZJZ-om Vukovarsko-srijemske županije isplanirao provedbu protuepidemijskih mjera dezinsekcije prema epidemiološkoj procjeni vjerojatnog mjesta zaražavanja.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) od početka ove sezone prijenosa 2016. na području zemalja EU zabilježeno je 54 oboljelih od groznice ZN-a.

Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus koji u prirodi kruži među pticama koje su rezervoar i primarni domaćin, a prenosi se ubodom zaraženog komarca na ljude, kopitare ili druge sisavce kao slučajne domaćine. Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, a pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca.

Najčešće infekcija prolazi bez ikakvih simptoma, a u 20% slučajeva se razvije manifestna bolest, s pretežno blažim simptomima koji nalikuju gripi. Tek se rijetko može razviti teža bolest kao posljedica zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava sa simptomima meningoencefalitisa (upale moždanih ovojnica i mozga), prvenstveno u starijih ljudi i osoba oštećenog imuniteta.

U smanjenju rizika od infekcije, pored mjera suzbijanja komaraca u okolišu, jednako je važno da svaki pojedinac sudjeluje u borbi protiv komaraca:

uklanjanjem raznih nakupina vode kao mjesta za potencijalni razvoj legla komaraca u okolišu (okućnicama, vrtovima, terasama), redovitim pražnjenjem (barem jednom tjedno) ili pravilnim pokrivanjem (spremnici vode, posude za zalijevanje, vaze i plitice lončanica za cvijeće, vaze na grobljima, odbačene automobilske gume, posude i igračke, limenke, i sl.).

Podsjećamo na preporučene preventivne mjere osobne zaštite:

  1. Zaštitita prozora i vrata mrežama ili boravak u klimatiziranim prostorima.
  2. Nošenje dugačkih nogavica i rukava tijekom boravka u području s puno komaraca.
  3. Korištenje repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na koži nepokrivenih dijelova tijela. Repelente koristite strogo prema uputama proizvođača.

Zagreb, 29. kolovoza 2016. g.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo