Priopćenje za javnost HZJZ-a, 1. rujna 2017.

Kod 80-godišnje oboljele osobe iz Zagreba koja se liječi na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ sa simptomima encefalitisa, su u sklopu temeljite dijagnostičke obrade provedene virusološke pretrage na infekciju virusom Zapadnog Nila (VZN). Rezultati analiza u Referentnom centru Ministarstva zdravstva za dijagnostiku i praćenje virusnih zoonoza pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrdili su infekciju virusom Zapadnog Nila. U Hrvatskoj je od 2012. godine do sada zabilježeno ukupno 30 oboljelih, od kojih je jedan oboljeli preminuo od posljedica komplikacija infekcijom VZN.

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus Zapadnog Nila, koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Virus se prenosi na ljude, kopitare ili druge sisavce ubodom zaraženog komarca, najčešće vrste Culex, a mogu ga prenijeti i druge vrste komaraca (npr. Aedes albopictus). Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka i pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca u ljetnim i jesenskim mjesecima.

Infekcija najčešće prolazi bez simptoma (u 80 posto slučajeva), a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blažim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi kao što su povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima te ponekad osip.

Tek se rijetko može razviti teža bolest uslijed zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava (oko 1 posto oboljelih), sa simptomima meningitisa/encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga), Pod povećanim su rizikom osobe starije od 50 godina te osobe koje imaju komorbiditet ili su imunosuprimirane (maligne bolesti, dijabetes, hipertenzija, kronična bubrežna bolest ili su transplantirane i sl.).

 

Radi smanjenja rizika od infekcije VZN, osim mjera suzbijanja komaraca, podsjećamo na važnost osobne zaštite:

  1. Nosite dugačke hlače i rukave tijekom boravka u području s puno komaraca.
  2. Upotrebljavajte sredstva koja odbijaju komarce, tzv. repelente na koži nepokrivenih dijelova tijela. Repelente koristite strogo prema uputama proizvođača.
  3. Zaštitite prozore i vrata mrežama protiv insekata odnosno boravite u klimatiziranim prostorima.

 

Pored važnih mjera dezinsekcije neophodno je sudjelovanje svakog pojedinca u borbi protiv komaraca:

  • Uklanjajte razne nakupine vode kao mjesta za potencijalni razvoj legla komaraca, u našem okolišu, (okućnice, balkoni, terase, vrtovi),
  • Redovito praznite (barem jednom tjedno) ili pokrijte nakupljenu vodu (spremnici vode, plitice lončanica za cvijeće, odbačene posude i igračke, automobilske gume, limenke i sl.)

 

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo