Priopćenje za javnost povodom pojave epidemije ospica u Sloveniji

Putem EU sustava ranog uzbunjivanja (EWRS) dobili smo obavijest da je Centar za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje Slovenije poslao obavijest o epidemiji ospica povezanoj s međunarodnom izložbom pasa koja se održavala od 8. do 9. studenog 2014. u Novoj Gorici i na kojoj su prisustvovali sudionici iz 27 uglavnom europskih zemalja.

Putem sustava pripravnosti 24/7 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kontaktirana je epidemiološka služba Centra za zarazne bolesti iz Ljubljane radi dodatnih podataka.

Tijekom epidemiološkog izvida epidemije ospica otkriveno je 11 moguće oboljelih osoba, osmero iz navedenog područja, a troje iz područja Ljubljane, svi su posjetili navedenu međunarodnu izložbu pasa. Kod 5 oboljelih ospice su laboratorijski potvrđene, jedan slučaj je bio negativan na ospice. Nijedan oboljeli u Sloveniji nije hospitaliziran. Poduzete su opsežne protuepidemijske mjere obrade brojnih kontakata oboljelih koje su još uvijek u tijeku.

Do sada u Hrvatskoj nemamo zabilježenih oboljelih osoba od ospica koji bi bili povezani s međunarodnom izložbom pasa u Novoj Gorici, u Sloveniji.

Zadnjih godina u Hrvatskoj imamo zabilježene prvenstveno importirane slučajeve ospica, zahvaljujući dobro provedenom cijepljenju stanovništva. Ospice su visoko zarazna bolest koja najčešće prolazi bez posljedica, iako u rijetkim slučajevima mogu imati ozbiljne komplikacije.

Zahvaljujući visokoj procijepljenosti ne očekuje se i ne bi trebalo doći do značajnog širenja bolesti kod nas.