Suradnja Hrvatske i Europske organizacije za borbu protiv raka (ECO)

Osnovana neformalna skupina Hrvatska inicijativa protiv karcinoma uzrokovanih HPV-om

Europska organizacija protiv raka  (European Cancer Organisation, ECO) pod vodstvom glavnog izvršnog direktora Mike Morrisey i uz koordinaciju Marka Gangura, dr. med., HPV konzultanta za Hrvatsku, započela je  listopadu 2023. godine suradnju s Hrvatskom u cilju  unaprjeđenja cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV) i nacionalnog programa probira na rak vrata maternice. Glavni cilj je doprinos eliminaciji raka vrata maternice i smanjenju ostalih HPV povezanih karcinoma, sukladno ciljevima Globalne strategije o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice Svjetske zdravstvene organizacije i ciljevima Europskog plana za borbu protiv raka. ECO svojim djelovanjem nastoji smanjiti utjecaj raka i poboljšati ishode liječenja i kvalitetu skrbi za oboljele od malignih bolesti na području Europske unije putem umrežavanja, poboljšanja suradnje među i unutar država članica te zagovaranjem praksi i intervencija temeljenih na dokazima. Trenutno osim u Hrvatskoj, ECO podržava aktivnosti u prevenciji karcinoma uzrokovanih HPV-om u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Na inicijativu ECO osnovana je neformalna skupina „Hrvatska inicijativa protiv raka uzrokovanih HPV-om“ u čijem radu sudjeluju i predstavnici iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.  Skupina hrvatske inicijative okupila je stručnjake za prevenciju i unapređenje zdravlja djece i mladih te odraslih žena i muškaraca, epidemiologe, specijaliste školske i adolescentne medicine, ginekologe, onkologe, istraživače, pacijente, organizacije civilnog društva i druge sudionike kako bi stvorili zajednički i sinergistički pristup i doprinijeli stvaranju javnozdravstvene politike zagovaranja i poboljšanja provedbe preventivnih mjera u području prevencije HPV infekcije i HPV povezanih karcinoma.

Više informacija o ECO i Hrvatskoj inicijativi protiv raka uzrokovanih HPV-om možete pročitati na slijedećoj poveznici:

https://www.europeancancer.org/hpv/impact/hpv-croatia?fbclid=IwAR25q_wxPTLIUdQsgUM_alVktoR-YmxYnzQuTZdiIVHzzhZJDninEPdBFSw