U Hrvatskoj su zabilježeni prvi slučajevi gripe

U Hrvatskoj su zabilježeni prvi sporadični slučajevi gripe, od kojih su neki i laboratorijski potvrđeni u laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Sezona gripe je za sada slabog intenziteta, s prijavom oboljelih pretežno na području grada Zagreba i Zagrebačke županije. Zamah epidemije se očekuje narednih tjedana, s vrhuncem tijekom mjeseca siječnja i veljače, a potom slijedi postupno smanjenje broja oboljelih.

U Nacionalnom referentnom centru za influencu je virus gripe laboratorijski potvrđen u 25 uzoraka. Za sada je potvrđen virus gripe tipa B, s izuzetkom dva importirana slučaja gripe u kojih je potvrđen virus gripe tipa A.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, aktivnost gripe je u laganom porastu u umjerenom pojasu sjeverne hemisfere, pri čemu virusi gripe tip A(H3N2) i tip B prevladavaju u laboratorijski potvrđenim uzorcima.  

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, aktivnost virusa gripe je za sada niska i u ostalim državama Europske unije te na širem europskom prostoru. Više podataka o sezoni gripe u državama EU i širem europskom području dostupno je ovdje.

Temeljem potrošnje u prethodnim sezonama, za ovu je sezonu gripe naručeno i distribuirano 280.000 doza cjepiva protiv gripe za besplatno cijepljenje osoba iz rizičnih skupina u kojih postoji veći rizik komplikacija, najčešće od onih srednje teških kao što su upale srednjeg uha i sinusa pa do ozbiljnih i životno ugrožavajućih komplikacija poput upale pluća, miokarditisa, encefalitisa te pogoršanja osnovne bolesti, koje su nerijetko praćene povećanom potrebom za hospitalizacijom, pa i smrtnim ishodom.

Zbog povećanog interesa građana za cijepljenje, pokrenuta je i nabava dodatnih količina cjepiva od kojih je dio već stigao i distribuiran sredinom studenog, a drugi dio se očekuje početkom prosinca (ukupno oko 15 000 dodatnih doza). Cjepivo će biti odmah distribuirano prema potrebama koje su izrazili županijski zavodi za javno zdravstvo.