Priopćenje povodom sezone gripe

18. veljače 2016. godine

U Hrvatskoj je od početka sezone gripe do sada prijavljeno ukupno 6 063 oboljelih. Prema broju prijava sezona gripe je blažeg intenziteta u usporedbi s prošlom sezonom gripe i još uvijek je u uzlaznoj fazi.

Najveći je broj prijava zabilježen u Brodsko – posavskoj županiji, Osječko – baranjskoj županiji te Gradu Zagrebu. Na temelju dojave s terena, zabilježeni su prvi smrtni ishodi kao komplikacija gripe. Gripa može biti smrtonosna u osoba starije životne dobi opterećenih kroničnim bolestima te se stoga i preporučuje cijepljenje tim kategorijama stanovništva svake godine.

Kao i u dosadašnjim sezonama, od gripe najčešće obolijevaju djeca školske i predškolske dobi.

Od početka sezone u Nacionalnom referentnom centru Svjetske zdravstvene organizacije za influencu, koji se nalazi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, obrađeno je 359 uzoraka na gripu. U prošlom su tjednu obrađena 84 uzorka, od kojih je manje od polovine pozitivno na influencu, od čega je 77% uzoraka pozitivno na virus influnce tipa A, a 23% uzoraka na tip B. Među suptipiziranim uzorcima 82% je A/H1N1pdm09, a 18% je A/H3N2.

Prema zadnjem izvješću Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, ECDC-a, sezona gripe je u uzlaznoj fazi. Prema prijavama iz 25 europskih zemalja, u Europi je pojačana aktivnost virusa gripe.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo