Prema podacima Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i rezultatima pretraga obavljenih u  Nacionalnom referentnom  laboratoriju za arboviruse i rikecije pri HZJZ, u Hrvatskoj je registrirano 24 bolesnika sa sumnjom na infekciju virusom Zapadnog Nila.

Kod 1 oboljelog infekcija je potvrđena u Referentnom laboratoriju za virus Zapadnog Nila u Italiji.

Kod 15 oboljelih radi se o vrlo vjerojatnoj infekciji virusom Zapadnog Nila, na što upućuju virološki nalazi, dok kod njih 8 virološka obrada još nije dovršena.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i suzbijanje bolesti (ECDC) prikupljenim do 26.09.2013. godine zabilježene su 654 oboljele osobe od infekcije virusom Zapadnog Nila, od toga 190 oboljelih u Europskoj uniji, a 464 oboljelih u zemljama koje graniče s EU.

Infekciju virusom Zapadnog Nila prenose komarci pa stoga radi smanjenja rizika od infekcije, osim dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, podsjećamo na važnost osobne zaštite:

  • Primjena repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela (prema uputama proizvođača),
  • Nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, ukoliko to dopuštaju vremenske prilike,
  • Izbjegavanje boravka na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka do zore,
  • Primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima,
  •  Uklanjanje mjesta za razvoj legla komaraca, kao što su razne nakupine vode u našem okolišu (okućnice, balkoni, terase, vrtovi) ili redovito pražnjenje (barem jednom tjedno) nakupljene vode (nepokriveni spremnici vode, plitice lončanica za cvijeće, odbačene posude, automobilske gume, limenke i sl.)