Započela sedma sezona provođenja I-MOVE projekta

I-MOVE je akronim za praćenje učinkovitosti cjepiva protiv gripe u Europi: to je platforma kojom se utvrđuje i uspoređuje učinkovitost i utjecaj cjepiva protiv gripe. Istraživanje se provodi na razini primarne zdravstvene zaštite te bolničke zdravstvene zaštite.

I-MOVE mreža uspostavljena je 2007. godine, a Hrvatska se u mrežu uključila u sezoni gripe 2015/2016 kroz projekt I-MOVE+ kojeg je financirala Europska Komisija kroz OBZOR 2020.

Ovo je sedma godina da Hrvatska sudjeluje u provođenju istraživanja, u ovoj sezoni samo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Istraživanje je financirano od strane Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Metodologija istraživanja je ista kao i u prethodnim sezonama gripe – case control studija praćenja učinkovitosti cjepiva protiv gripe.

Cilj istraživanja je na početku i kasnije u sezoni utvrditi učinkovitost cjepiva protiv gripe.

Istraživanje se provodi na nivou primarne zdravstvene zaštite. Očekuje se da će Republika Hrvatska uključiti 150 pacijenata iz ordinacija liječnika obiteljske medicine u sezoni gripe 2021/2022. Koordinator projekta za RH je Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U istraživanju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti  uključiti ćemo pacijente svih dobnih skupina sa kliničkom slikom gripe (ILI „influenza like illness“) iz 5 gradova: Zagreb, Rijeka, Split, Varaždin i Osijek. Pacijenti se regrutiraju u ordinacijama liječnika obiteljske medicine prema protokolu uz prethodno dobiveni pisani informirani pristanak pacijenata ili njihovih skrbnika.

„Pooling“ prikupljenih podataka iz svih zemalja sudionica napravit će koordinator projekta- EpiConcept. Rezultati će omogućiti bolje razumijevanje čimbenika koji utječu na specifičnu učinkovitost cjepiva (vaccine effectiveness, VE), trajanje zaštite cjepiva protiv gripe, ulogu ponavljanih cijepljenja i slično.

Ova suradnja zemalja članica EU će odgovoriti na pitanja za koja su potrebni veliki uzorci te omogućiti razmjenu iskustava koje se ne može postići samo u jednoj zemlji zasebno. Omogućiti će korištenje najboljih metoda i rezultata u korist svih zemalja EU bez obzira na njihova trenutna javnozdravstvena postignuća. Rezultati će se dijeliti sa međunarodnim partnerima.

Istraživanje će se provesti uz poštivanje etičkih načela, načela struke te zdravstvenih i drugih primjenjivih propisa i standarda o zaštiti osobnih i povjerljivih podatka.

 

Trajanje projekta: (2008) 2015-2022

Koordinator projekta: Vesna Višekruna Vučina, dr. med., spec. epidemiologije

Informacije za kontakt: epidemiologija@hzjz.hr

Poveznica na izvornu web stranicu projekta https://www.imoveflu.org/