Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Od 1948. godine se 8. svibnja, na inicijativu Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, rođendan idejnog utemeljitelja ove organizacije, Jeana-Henrija Dunanta, obilježava kao Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

U namjeri da sklopi poslovni sporazum s onodobnim francuskim carem, Napoleonom III, Dunant se slučajno našao na poprištu bitke kod Solferina i San Martina u sjevernoj Italiji 24. lipnja 1859. godine. Po završetku borbi, na samome bojištu je zatekao desetke tisuća ranjenih i umirućih vojnika, kojima nitko u tom trenutku nije pružao pomoć niti brigu. Ganut njihovim patnjama, uz pomoć mještana okolnih sela spontano je u obližnjim crkvama i kućama organizirao skrb ranjenicima, bez obzira na stranu kojoj su vojnici u sukobu pripadali. Usto je njegovim zalaganjem iz francuskog zarobljeništva pušten veliki broj austrijskih liječnika, koji su žrtvama bitke pružili potrebnu medicinsku pomoć. Taj je događaj u potpunosti promijenio Dunantov život. U knjizi pod nazivom “Sjećanje na Solferino” objavljenoj 1862. godine istaknuo je potrebu osnivanja društava za pomoć te sklapanja međunarodnih ugovora kojima bi se zajamčila neutralnost i regulirao rad sanitetskog osoblja i društava za pomoć. Prva organizacija u sklopu ovoga pokreta, Međunarodni pokret Crvenog križa, osnovana je 1863. godine, a 1864. godine je veći broj europskih zemalja potpisao prvu Ženevsku konvenciju kao jedan od temeljnih dokumenata međunarodnog humanitarnog prava. Godine 1901. je Dunantu i francuskom pacifistu, Frédéricu Passyu, dodijeljena prva Nobelova nagrada za mir. Novac od Nobelove nagrade Dunant nije zadržao za sebe, već ga je najvećim dijelom darovao humanitarnim organizacijama za pomoć sirotinji.

Hrvatski Crveni križ osnovan je 1878. godine i djeluje na teritoriju Republike Hrvatske kao neprofitna organizacija angažirana u rješavanju humanitarnih pitanja, organiziranju zdravstvenih i socijalnih programa, pripremanju stanovništva za djelovanje u izvanrednim okolnostima i smanjivanju i uklanjanju posljedica masovnih nesreća i katastrofa. Svojim doprinosom Hrvatski Crveni križ pomaže unapređenju i zaštiti zdravlja, prevenciji bolesti, podizanju zdravstvene i ekološke kulture građana i zaštiti žrtava ratnih sukoba neovisno o njihovom podrijetlu.