Svjetski dan trčanja

Svjetski dan trčanja, koji se održava svake godine u nedjelju koja je najbliže 8. studenome, globalna je proslava trčanja koja potiče na kretanje baš svih bez obzira na dob, spol, građu i financijske mogućnosti. Obilježavanje Svjetskog dana trčanja (World Run Day) pokrenuo je strastveni trkač s Long Islanda (NY), Bill McDermott, a datum održavanja događaja posvetio je svom bratu koji je poginuo 8. studenog u automobilskoj nesreći. McDermott je tako pozvao putem interneta sve trkače na svijetu da podrže njegovu inicijativu i organiziraju grupno trčanje u svom okruženju. Oko 40 trkača iz Long Beacha i 60 iz raznih mjesta širom svijeta se 1999. godine uključilo u njegovu manifestaciju te se otada obilježava Svjetski dan trčanja. To je jedan od rijetkih događaja koji u svrhu podizanja svijesti o koristima trčanja istovremeno obilježavaju ljudi u cijelom svijetu.

Na ovaj dan, trkači diljem svijeta dijele svoju strast prema životnom stilu koji je jedan od najboljih i najjednostavnijih načina da ostanete u formi, a i puno više od toga. Koristi trčanja su mnogostruke: od prevencije pretilosti, bolesti srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, smanjenje rizika od srčanog udara, povećanje kardiorespiratornog kapaciteta, poboljšanje cirkulacije i funkcije cijeloga organizma, promicanje zdravih stilova života do pomoći pri reduciranju loših i nezdravih navika kao što su pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola i druge ovisnosti. Pozitivne tjelesne promjene koje se događaju uslijed redovitog trčanja utječu i na poboljšanje kvalitete sna, raspoloženja, koncentracije, smanjenje tjeskobe i stresa te na zadovoljstvo pojedinca samim sobom i povećanje samopouzdanja.

Svjetski dan trčanja proslava je fizičke aktivnosti koja potiče ljude sve dobi da budu aktivni i redovno se kreću. Nije važno koliko brzo trčite ili koliko kilometara prelazite, važno je sudjelovati, zabaviti se  i poboljšati vlastito zdravlje.