Respiratorni sincicijski virus

Respiratorni sincicijski virus (RSV) često uzrokuje infekcije dišnog sustava koje se najčešće očituju simptomima infekcije gornjih dijelova dišnog sustava poput prehlade. Ovaj virus, međutim, može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava poput bronhiolitisa i upale pluća. RSV je u dojenčadi najčešći uzročnik bronhiolitisa, upale malih dišnih puteva u plućima. Gotovo sva djeca do navršene dvije godine dobiju infekciju uzrokovanu RSV-om. U dojenčadi i male djece zaražene RSV-om simptomi bolesti jave se 4-6 dana od infekcije, a većina se djece oporavi unutar 7-14 dana.

Kad se kod djece prvi put pojavi infekcija RSV-om, u njih 25-40 od 100 bolest će se očitovati simptomima bronhiolitisa ili pneumonije, a 5-20 od 1000 oboljele djece mora se liječiti u bolnici. Najčešće se u bolnici liječe djeca mlađa od 6 mjeseci.

Budući da nakon RSV infekcije ne ostaje trajna zaštita, ljudi se i kasnije u životu mogu zaraziti ovim virusom, no te ponovne infekcije imaju blažu kliničku sliku. S druge strane, kod nekih rizičnih skupina kao što su nedonoščad (prijevremeno rođena djeca), djeca mlađa od 2 godine s težim prirođenim srčanim greškama ili kroničnim bolestima pluća te djeca i starije osobe s oslabljenim (kompromitiranim) imunološkim sustavom, RSV infekcije mogu biti posebno teške i životno ugrožavajuće.

Čovjek je jedini rezervoar infekcije. Virus se širi bliskim kontaktom – velikim kapljicama sekreta poput kihanja, kašljanja ili poljupca – s oboljelom osobom te posredno preko kontaminiranih predmeta (npr. igračaka ili radnih površina) ili ruku. U umjerenim klimatskim područjima pa tako i kod nas, epidemije RSV-om javljaju se u zimskim i ranim proljetnim mjesecima od studenog do ožujka svake godine, u pravilnim epidemijskim ciklusima, svakih 8-14 mjeseci.

 

Kako se zaštititi

 

Unatoč brojnim istraživanjima, cjepivo protiv RSV-a još nije dostupno. Međutim, širenje RSV-a moguće je spriječiti jednostavnim postupcima, posebno ako su prisutni simptomi prehlade:

  • redovito prati ruke (svoje i djetetove)
  • izbjegavati mjesta gdje se okuplja mnogo ljudi, posebno zatvorene prostore
  • izbjegavati dijeljenje djetetovih osobnih stvari (poput dude varalice, čaše, pribora za jelo)
  • češće prati dječje igračke

Ako dijete pripada skupini s visokim rizikom za razvoj teškog oblika bolesti uzrokovane RSV-om, savjetujte se s liječnikom o dodatnim koracima koje možete poduzeti.