1.-7. kolovoza 2018. Svjetski tjedan dojenja – „Dojenje: Temelji za život“

Potpisivanjem Innocenti deklaracije 1990. godine, predstavnici brojnih zemalja svijeta te čelnih organizacija koje se bave očuvanjem zdravlja poput Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, UNDP-a, UN-a, US AIDA, Svjetske banke i sl. obvezuju se činiti brojne aktivnosti s ciljem zaštite, promicanja i pružanja podrške dojenju. Kao jedna od aktivnosti, svake godine se, u prvom tjednu kolovoza, obilježava Svjetski tjedan dojenja kako bi se poticalo majke svih zemalja da doje svoju djecu i na taj način očuvaju njihovo zdravlje.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja, „Dojenje: Temelji za život“, nastoji osvijestiti vrijednosti dojenja u današnjem svijetu punom nejednakosti, siromaštva i kriza.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča početak dojenja neposredno po rođenju te isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci djetetova života uz postupno uvođenje dohrane uz nastavak dojenja do druge godine djetetova života i dulje. Isključivo dojenje podrazumijeva isključivo prehranu majčinim mlijekom uz eventualni dodatak liječnički propisanih vitaminskih pripravaka, a bez uvođenja ikakvih namirnica uključujući i vodu.

Majčino mlijeko je prva i najprimjerenija hrana za dijete, a dojenje je i jedinstvena mjera očuvanja zdravlja djece od najranije dobi. Dojenjem se potiče tjelesni, emocionalni, osjetilni i kognitivni razvoj djeteta te ono ima i obrambenu funkciju protiv zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti. Isključivo dojenje smanjuje stope dojenačke smrtnosti uzrokovane dijarejom i pneumonijama te doprinosi bržem oporavku dojenčeta nakon bolesti. Dojenje ima i pozitivan učinak na zdravlje majki umanjujući rizik razvoja rana jajnika i dojke, dodatno ne opterećuje obiteljske financije i sigurno je za okoliš.  Uz sve svoje pozitivne učinke na majku i dijete u ranom, najosjetljivijem razdoblju, dojenje u skladu s preporukama ima i dugotrajne učinke koji se ogledaju u cjeloživotnom zdravlju pojedinca.

Prema tome, u skladu s ovogodišnjom temom, podsjetimo se da dojenjem i promicanjem dojenja možemo doprinijeti prevenciji siromaštva, gladi i pothranjenosti i osigurati najsigurniju i najkvalitetniju hranu za dojenčad u svim klimatskim, razvojnim i društvenim uvjetima zemlje u kojoj se nalazimo.