1.-7. kolovoza 2019. Svjetski tjedan dojenja – „Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje. Sada i za budućnost!“

Svake se godine u prvom tjednu kolovoza brojnim javnozdravstvenim akcijama diljem svijeta obilježava Svjetski tjedan dojenja. Cilj obilježavanja ovog tjedna je osvijestiti važnost dojenja za zdrav rast i razvoj djece te njihov budući doprinos društvu. Dojenje je jednostavno, besplatno i dostupno, a pri tom nosi brojne koristi za dijete, majku, ali i cijelo društvo, dok neostvarivanje dojenja nosi povećane rizike za zdravlje. Ulaganje u dojenje višestruko je isplativo u smislu spašavanja života, očuvanja zdravlja i unaprjeđenja zdravlja kao i socijalnog i ekonomskog razvoja pojedinaca i zajednica. Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju početak dojenja neposredno po rođenju djeteta, isključivo dojenje na zahtjev do navršenih šest mjeseci djetetova života te nastavak dojenja uz dohranu do djetetove navršene druge godine ili dulje.

Brojna međunarodna istraživanja opetovano naglašavaju brojne koristi dojenja za cjeloživotno zdravlje, te upućuju na populacije pod visokim rizikom poput prijevremeno rođene djece, za koju je uspostava dojenja od posebne važnosti. Rezultati znanstvenog istraživanja o povezanosti porođajnih obilježja, dojenja i debljine u 22 države, govore kako u Republici Hrvatskoj djeca koja nikada nisu bila dojena imaju 1,6 puta veći rizik za debljinu, u usporedbi s djecom koja su dojena barem 6 mjeseci. Važno je naglasiti da je porast udjela debljine u dječjoj dobi jedan je od vodećih javnozdravstvenih izazova modernog vremena. Prema tome, dojenje, ovim istraživanjem još jednom potvrđeno kao zaštitni čimbenik u razvoju debljine u djece, neophodno je promicati na svim razinama, te pružiti mladim majkama podršku u uspostavi  dojenja.

U skladu s globalnim i europskim preporukama o zaštiti, promicanju i podržavanju dojenja, Republika Hrvatska je usvojila Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja, „1.-7. kolovoza 2019. Svjetski tjedan dojenja – „Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje. Sada i za budućnost!“, nastoji osvijestiti postojanje nejednakosti u svijetu rada s ciljem promicanja dojenja. Ovogodišnja kampanja promiče tri čimbenika važna za dojenje; (a) javne politike usmjerene socijalnoj zaštiti roditelja, (b) uspostava radnih okruženja – prijatelja roditelja u javnom i privatnom sektoru, i (c) promicanjem roditeljskih vrijednosti i ravnopravnih društvenih normi.

JAVNE POLITIKE USMJERENE SOCIJALNOJ ZAŠTITI RODITELJA

Mjere socijalne zaštite roditelja uključuju plaćeni dopust za oba roditelja, fleksibilne poslodavce vezano uz dojenje djeteta kao i financijske naknade za roditelje i obitelji. Javne politike koje zaštićuju prava majki te pritom omogućuju plaćeni dopust za oca kako bi mlade obitelji bile u mogućnosti ravnopravno raspodijeliti obaveze oko brige za dijete neophodne su za ostvarivanje i osnaživanje rodne ravnopravnosti.

USPOSTAVA RADNIH OKRUŽENJA – PRIJATELJA RODITELJA U JAVNOM I PRIVATNOM SEKTORU

Radna okruženja – prijatelji roditelja trebala bi osigurati plaćeni dopust dojiljama, prostor za dojenje i pohranu majčina mlijeka unutar radnog okruženja, financijski prihvatljivu predškolu u blizini radnog mjesta, kao i fleksibilno radno vrijeme majkama kako bi one u bile u mogućnosti nastaviti dojenje i nakon povratka na posao.  Pri tome je zadaća javnog sektora osiguranje politika koje će promicati provedbu ovakvih mjera i time doprinijeti povećanju broja majki koje doje.

PROMICANJE RODITELJSKIH VRIJEDNOSTI I RAVNOPRAVNIH DRUŠTVENIH NORMI

Ravnopravno roditeljstvo koje uključuje prisustvo očeva/ partnera ima pozitivan utjecaj i na djecu i roditelje. Očevi / partneri mogu pružati podršku majkama u uspostavi i duljini trajanja dojenja. Parovi bi trebali donositi zajedničke odluke vezano uz dojenje kao i pružati si međusobnu podršku u izazovnim situacijama za dojenje.

Prema tome, u skladu s ovogodišnjom temom, podsjetimo se da samo zajedničkim naporima od strane svih dionika društva možemo ostvariti pozitivne rezultate za promicanje dojenja i osigurati najsigurnije i najkvalitetnije temelje zdravlja za djecu u svim razvojnim i društvenim uvjetima zemlje u kojoj se nalazimo. Sada i za budućnost.