Informiranje građana o prevenciji u zaštiti zdravlja radnika na Cvjetnom trgu

Svjetski i Nacionalni dan zaštite na radu – 28. travnja – prigodom čega se prisjećamo svih žrtava nesreća na radu odnosno radnika koji su preminuli zbog ozljeda na radu ili profesionalnih bolesti, Zavod za unapređivanje zaštite na radu obilježio je informiranjem građana na zagrebačkom Cvjetnom trgu o važnosti prevencije u zaštiti zdravlja i sigurnosti radnika. U programu su sudjelovali djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, studenti Zdravstvenog veleučilišta i djelatnici Zavoda.

Djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zainteresiranim su građanima mjerili indeks tjelesne mase i promovirali Nacionalni program „Živjeti zdravo“ – Radno mjesto kao važna odrednica zdravlja, dok su studenti Zdravstvenog veleučilišta mjerili građanima tlak. Unatoč kišovitom vremenu, građani su se odazvali pozivu, rado su prekontrolirali svoj tlak i indeks tjelesne mase te imali mnoštvo pitanja za liječnice i buduće medicinske sestre, kao i za djelatnike Zavoda.

Cilj programa je smanjiti broj ozljeda na radu prevencijom rizika, razvijanjem kulture zaštite na radu, informiranjem, educiranjem i motiviranjem svih ključnih dionika za učinkovitiju provedbu mjera zaštite na radu. Ključni zadatak je osigurati poboljšanje uvjeta rada, kvalitete radnih mjesta, podizati radnu sposobnost radnika, prilagođavati mjesta rada radnicima, čime se pridonosi duljem radnom vijeku, boljem psihofizičkom zdravlju radnika te smanjenju izostanaka s rada zbog bolovanja.