Koliko voća i povrća jedete svakoga dana?

Koliko voća i povrća jedete svakoga dana?

U 2019. godini, 1 od 4 osobe (28%) u Republici Hrvatskoj izvijestila je da ne konzumira voće ili povrće svakodnevno, a samo 10% populacije konzumiralo je preporučenih 5 porcija ili više svakoga dana. U prosjeku, preko pola populacije Republike Hrvatske (62%) reklo je da je jelo između 1 i 4 porcije voća i povrća dnevno.

Među državama članicama Europske unije, najviši svakodnevni unos od 5 porcija ili više zabilježen je u Irskoj (33% populacije), Nizozemskoj (30%), Danskoj (23%) i Francuskoj (20%). Najniži svakodnevni unos otkriven je u Rumunjskoj, gdje je samo 2% populacije jelo barem 5 porcija voća i povrća dnevno, zatim u Bugarskoj i Sloveniji (oboje 5%) te Austriji (6%).

Dnevni unos voća i povrća viši je u žena nego u muškaraca. U prosjeku 64% žena izvijestilo je da jede 1 do 4 porcije voća i povrća dnevno, u usporedbi s 58% muškaraca. Ako gledamo dnevni unos 5 ili više porcija, muškarci i žene su podjednaki (10%). Istraživanje je također pokazalo da je više muškaraca nego žena izvijestilo da preskače unos voća i povrća u potpunosti (32% naspram 26%).

Ove informacije dio su novih rezultata Europske zdravstvene ankete (European Health Interview Survey, EHIS; treći val) koje su objavili  Eurostat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Europska zdravstvena anketa mjeri zdravstveno stanje, odrednice zdravlja i korištenje zdravstvene zaštite među građanima Europske unije. Ovdje su prikazani samo neki od podataka vezani uz prekomjernu tjelesnu masu i debljinu u Hrvatskoj – detaljniji prikaz bit će objavljen u zasebnoj publikaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja je u pripremi.