Provedba programa PoMoZi Da u sklopu projekta Živjeti zdravo – jesen/zima 2021./2022. godina

Provedba programa PoMoZi Da u sklopu projekta Živjeti zdravo – jesen/zima 2021./2022. godina

 

 Od studenog 2021. do kraja veljače 2022. održane su još četiri (4) edukacije napredne razine edukativnog programa mentalnozdravstvenog opismenjavanja odgojno-obrazovnih djelatnika PoMoZi Da.

Podsjetimo se, program PoMoZi Da ima za cilj odgojno- obrazovnim djelatnicima pružiti skup znanja i vještina koje olakšavaju prepoznavanje problema mentalnog zdravlja. Posebno važan dio programa napredne razine je usvajanje vještine psihološke prve pomoći s ciljem olakšavanja primjerenog pristupanja i pružanja potrebne podrške učenicima koji pokazuju znakove psihičkih teškoća te potaknuti na traženje stručne pomoći.

Program PoMoZi Da se temelji na primjerima dobre prakse u svijetu i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te na rezultatima nacionalnog istraživanja zdravstvene pismenosti odgojno – obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih iz 2017. godine.

Program je dominantno usmjeren na skup znanja i vještina o anksioznim i depresivnim smetnjama kod djece i mladih te problemima samoozljeđivanja, razmišljanja o samoubojstvu, zlouporabe alkohola, gubitka i tugovanja.

Provedene trodnevne edukacije vodili su naši 3P edukatori iz županijskih zavoda za javno zdravstvo:

  • Marina Gulin i Kristina Manestar u Šibensko-kninskoj županiji (Šibenik),
  • Pamela Andrea Kovačević Orellana i Martina Jerinić Njirić u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (Korčula)
  • Berta Bacinger Klobučarić i Ivona Orlović u Međimurskoj županiji (Čakovec)
  • Snježana Šalamon, Jelena Žunić i Katarina Vatavuk u Gradu Zagrebu (Zagreb)

3P označava korake pružanja psihološke prve pomoći djeci i mladima tijekom neposrednog razgovora (tri osnovna koraka koji počinju slovom P – Pristupi, Podrži i Potakni)

S navedenim edukacijama brojimo ukupno 21 odrađenu trodnevnu edukaciju napredne razine u 14 županija s ukupno 386 polaznika iz 173 osnovne škole, 93 srednje škole te 17 đačkih domova i centara za odgoj i obrazovanje.

Program PoMoZi Da je razvijen u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje. Više o programu pogledajte na sljedećem linku Edukativni program PoMoZi Da ili Koraci prijave.

Zahvaljujemo svim kolegama iz županijskih zavoda na velikom interesu i iskazanoj motivaciji da s nama u partnerstvu provode edukativni program PoMoZi Da te tako pridonose osnaživanju odgojno-obrazovnih djelatnika u području zaštite mentalnoga zdravlja djece i mladih.

Zahvaljujemo odgojno-obrazovnim djelatnicima koji su prošli edukacije u sklopu programa PoMoZi Da i koriste naše edukativne materijale.

————–

Ovo su samo neki od brojnih komentara podrške polaznika provedenih trodnevnih edukacija u studenom 2021., siječnju i veljači 2022.:

Edukacija uživo, omogućuje razmjenu iskustva s kolegama- neprocjenjivo!; Zanimljive radionice, dobro koordiniranje, dinamično; dobra organizacija- malo teorije, puno praktičnog rada, pauze u pravo vrijeme.

Koncept radionice- dinamičnost, vrijednost, radni materijali. Pripremljenost voditeljica.

Rijetko se nađe edukacija koja je tempom, sadržajem i voditeljski ovako dobro napravljena. Svidjelo mi se sve, pogotovo atmosfera među polaznicima.

Predavanja su bila kratka i jasna. Radionice su bile jednostavne, ciljane i poticale su na korištenje teorije u praksi.

Interakcija, savršeni materijali, stečeno znanje….

Svidjela su mi se izlaganja, interaktivne radionice, prostor ugodan za boravak, zanimljivi kolega i kolegice.

Još jednom, dragi odgojno-obrazovni djelatnici, hvala vam na interesu i podršci programu!

Naši 3P edukatori, svaka čast!

Naši polaznici uče znanja i vještine koje su važne za sve odrasle koji žive i rade s djecom i mladima.

Brinimo o mentalnom zdravlju djece i mladih i potaknimo njihov pozitivni razvoj!

Prepoznate li ili vam se učini da dijete ili mlada osoba koju poznajete ima anksiozne ili depresivne smetnje pronađite savjet kako razgovarati na sljedećoj poveznici. https://zivjetizdravo.eu/2020/10/09/brinimo-o-mentalnom-zdravlju-mladih/)