Provedba programa PoMoZi Da u sklopu projekta Živjeti zdravo!

Provedba programa PoMoZi Da u sklopu projekta Živjeti zdravo

 

 Tijekom lipnja i srpnja 2021. održano je novih 7 trodnevnih edukacija napredne razine edukativnog programa mentalnozdravstvenog opismenjavanja odgojno-obrazovnih djelatnika PoMoZi Da.

Skup znanja i vještina koje pruža ovaj program pokazao se iznimno važnim svim odraslima koji rade s djecom i mladima jer navedena znanja olakšavaju prepoznavanje problema mentalnog zdravlja, a usvajanje vještine psihološke prve pomoći može olakšati pristupanje i pružanje potrebne podrške učeniku s problemom te potaknuti na traženje stručne pomoći. Program se temelji na primjerima dobre prakse u svijetu i primjerima Svjetske zdravstvene organizacije te na rezultatima istraživanja zdravstvene pismenosti odgojno – obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih provedenoga 2017. godine. Programom su obuhvaćeni depresivno-anksiozni problemi kod djece i mladih te s njima povezani problemi samoozljeđivanja, razmišljanja o samoubojstvu, zlouporabe alkohola, gubitka i tugovanja.

Provedene trodnevne edukacije u lipnju i srpnju vodili naši 3P edukatori iz županijskih zavoda za javno zdravstvo:

Ivana Zovak i Dejvid Zombori u Brodsko – posavskoj županiji,

Marija Kribl i Matea Mauer u Osječko – baranjskoj županiji

Nadica Puškaš i Mirjana Vincek-Škvorc u Koprivničko – križevačkoj županiji

Viktorija Šogorić i Suzana Fabijanić u Sisačko – moslavačkoj županiji,

Kristina Manestar, Marina Gulin i Dora Srdelić Ljubičić u Ličko-senjskoj županiji i

Andreja Radić i Lucija Sabljić u gradu Zagrebu.

3P označava korake pružanja psihološke prve pomoći djeci i mladima tijekom neposrednog razgovora (tri osnovna koraka koji počinju slovom P – Pristupi, Podrži i Potakni)

Ukupno je do sada trodnevne edukacije uživo završilo 196 odgojno-obrazovnih djelatnika iz 62 osnovnih škola, 36 srednjih škola i 6 Centara za odgoj i obrazovanje ili učeničkih/đačkih domova

Ova edukacija sastavni je edukativnog paketa PoMoZi Da koji uključuje i osnovnu razinu pokrenutu u lipnju 2020. kao  e-kolegij, odnosno kao učenje na daljinu, na CARNET-ovom MOOC sustavu.

Osnovnu razinu je do sada upisalo 3504 odgojno – obrazovnih djelatnika, a završnom testu pristupilo njih 2062.

Program PoMoZi Da je razvijen u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje. Više o programu pogledajte na sljedećem linku Edukativni program PoMoZi Da ili Koraci prijave.

Zahvaljujemo svim kolegama iz županijskih zavoda na velikom interesu i iskazanoj motivaciji da s nama u partnerstvu provode edukativni program PoMoZi Da te tako pridonose osnaživanju odgojno-obrazovnih djelatnika u području zaštite mentalnoga zdravlja djece i mladih.

Zahvaljujemo odgojno-obrazovnim djelatnicima koji su prošli edukacije u sklopu programa PoMoZi Da i koriste naše edukativne materijale.

Što su nam polaznici napisali nakon edukacija, što im se svidjelo i što preporučuju?

Ovo su samo neki od brojnih komentara podrške i prijedloga za unaprjeđenje. Bile su to edukacije od tri vrlo intenzivna 8-satna dana rada, intenzivno iskustvo i za polaznike i voditelje.

Edukacija je ispunila moja očekivanja. Najviše bih istaknula tempo edukacije, red predavanja, red konkretnih i praktičnih primjera mjerljivih i opipljivih u svakodnevnom životu.

Izvrsno organiziran MOOC tečaj, radionica, voditeljice i materijali izvanredni. Voditeljice su bile izvanredne, otvorene za komunikaciju i pomoć.

Konkretnost, dobiveni prijedlozi i 3P koraci, suradnja i radionice.

Najviše su mi se sviđale radionice. U njima sam zaista stekla jedno novo iskustvo.

Najviše mi se svidjelo to što smo radili u grupama i glumili po ulogama, čule primjere kolegica, razmijenili iskustva.

Puno teorijskog i praktičnog znanja uz interaktivno igranje uloga. Konkretni i korisni materijali za budući rad.

Rad u grupama – iskustveno učenje.

Radionica s konkretnim primjerima, vježbe s kolegicama, razmjena iskustva, primjeri iz naše prakse i načini rješavanja, korištenje 3P koraka u komunikaciji.

Svidjela mi se empatija predavačica, visoki stupanj obrazovanja, rad s nama, vježbe 3P.

Teme o anksioznosti. Radionice kad smo se trebali staviti u poziciju učenika.

Velike pohvale za osmišljavanje, organizaciju i provođenje ove edukacije. Kvalitetna predavanja i priručnik, jako mi se svidjelo i koristio mi je. Svaka čast i pohvala!

Bravo! Pokušajte uključiti što više učitelja

Obuhvatite sve odgojno-obrazovne djelatnike.

Potaknite škole za edukacije.

Želim daljnju nadogradnju i superviziju

Želim nastavak radionice, nadogradnju.

Organizirajte program na nacionalnoj razini i kontinuirano obavljanje edukacije u ciklusima (npr. svake 2-3god.).

Preporučila bih kolegicama sudjelovanje u radionici.

 

Dragi odgojno-obrazovni djelatnici, hvala vam na interesu i podršci programu!

Naši 3P edukatori, svaka čast!

 

Poveznice na objave na županijske zavode:

http://www.zzjz-kkz.hr/default_vijest.asp?sid=8449

https://zzjzlsz.hr/u-gospicu-odrzane-radionice-napredne-razine-edukativnog-programa-pomozi-da-za-odgojno-obrazovne-radnike-licko-senjske-zupanije/