Završni skup programa PoMoZi Da – uoči obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja!

Uoči ovogodišnjega Svjetskoga dana mentalnoga zdravlja održat će se završni skup edukativnoga programa mentalnozdravstvenog opismenjavanja PoMoZi Da 2020.-2022. Edukativni program PoMoZi Da razvijen je u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranoga iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje. Namijenjen je odgojno-obrazovnim djelatnicima u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

Edukativni program i materijali razvijeni su na temelju provedenoga istraživanja zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih krajem 2017. godine te u suradnji sa skupinom stručnjaka iz akademske, kliničke i obrazovne zajednice te sustava javnoga zdravstva, a prate suvremene pristupe i primjere dobre prakse u svijetu i Hrvatskoj. Program je razvijen u razdoblju od 2018.-2019., a njegova provedba započela je 2020. godine.

Drago nam je što se od samih početaka program PoMoZi Da uspješno provodi u suradnji s CARNET-om te Agencijom za odgoj i obrazovanje. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je program PoMoZi Da važnim u strateškom okviru za mentalno zdravlje Republike Hrvatske. U sklopu strukturiranoga dijaloga s mladima, instrumenata Obnovljenog okvira za europsku suradnju u području mladih 2010.-2018., Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike podržalo je unaprjeđivanje zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih. Također smo ponosni što je u sklopu kampanje za mentalno zdravlje djece i mladih u školama UNICEF Hrvatska odlučio u narednom razdoblju ojačati njegovu provedbu.

Program provode educirani stručnjaci iz županijskih zavoda za javno zdravstvo, a na skupu ćemo svečano dodijeliti diplome 3P edukatora svim stručnjacima koji su zadovoljili uvjete tijekom ovog razdoblja pilotiranja. Na završnom skupu ćemo prezentirati rezultate provedbe programa od 2020. do 2022. godine, preliminarne rezultate evaluacije ishoda te buduće planove. Svečano predstavljanje programa održat će se 7. listopada 2022. u hotelu Academia (Tkalčićeva 88) u Zagrebu.

Više informacija o programu i kako se na njega prijaviti možete pronaći ovdje. Neka mentalno zdravlje i dobrobit za sve bude naš prioritet!

Infografika – PoMoZi Da  2020_2022