U Kući Europe predstavljen edukativni program PoMoZi Da

Prošlog smo tjedna, 9. listopada, na svečanoj konferenciji uoči Svjetskoga dana mentalnoga zdravlja, u Kući Europe predstavili edukativni program PoMoZi Da.

Predstavljanju programa prisustvovali su brojni uvaženi stručnjaci, a uvodne riječi održale su doc.dr.sc. Sanja Musić Milanović, dr.med.spec.epidemiologije, voditeljica projekta „Živjeti zdravo“ i dr.sc. Ljiljana Muslić, prof. psihologije, voditeljica edukativnoga programa PoMoZi Da, razvijenog u sklopu projekta „Živjeti zdravo“, elementa Zdravstveno obrazovanje.

Programom PoMoZi Da želi se pomoći učiteljima i nastavnicima i svim drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima da s učenicima izgrade odnos povjerenja i podrške, da lakše prepoznaju anksiozne ili depresivne smetnje kod svojih učenika s kojima svakodnevno rade, uče ili se igraju, da potaknu učenike s problemima mentalnoga zdravlja na traženje ili prihvaćanje stručne pomoći pomoći te se ujedno želi stvoriti podržavajuća okolina djeci i mladima u kojoj će moći lakše očuvati i zaštiti svoje mentalno zdravlje.

Edukativni program PoMoZi Da će razviti nacionalnu mrežu 3P edukatora – educiranih stručnjaka za mentalno zdravlje iz županijskih zavoda za javno zdravstvo – koji će provoditi edukacije u svojim županijama.

3P označava korake pružanja psihološke prve pomoći i emocionalne podrške djeci i mladima tijekom neposrednoga razgovora (označava tri osnovna koraka, odnosno elementa toga razgovora koji počinju slovom P – Pristupi, Podrži i Potakni).

U skladu s temom ovogodišnjeg Svjetskoga dana mentalnoga zdravlja, prevencija samoubojstava, jedan je od ciljeva i edukativnoga programa PoMoZi Da. Pomažemo odgojno-obrazovnim djelatnicima kako prepoznati moguće znakove razmišljanja o samoubojstvu kod djece i mladih, kako pristupiti i o tome razgovarati, kako pružiti emocionalnu podršku te potaknuti na traženje daljnje pomoći.

Tijekom Panela I, Razgovara(j)mo o programu PoMoZi Da, koji je moderirala dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psihologije, sudjelovale su sugovornice, članice savjetodavne skupine, abacednim redom:

doc. prim. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, dr. med.

specijalistica psihijatrije, supspecijalistica dječje i adolescentne psihijatrije,

Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež u Zagrebu

dr. sc. Vesna Ivasović, klinička psihologinja

viša savjetnica za stručne suradnike psihologe i nastavnike psihologije u Agenciji za odgoj i obrazovanje

Davorka Osmak Franjić, prof. psihologije

savjetnica pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske

doc. dr. sc. Bruna Profaca, klinička psihologinja

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

prof. dr. sc. Anita Vulić Prtorić, prof. psihologije

Katedra za kliničku i zdravstvenu psihologiju, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru

Tijekom Panela II, Razgovara(j)mo o razvoju programa PoMoZi Da, koji je moderirala Barbara Raguž, mag.psych, uz dr. sc. Ljiljanu Muslić, voditeljicu radne skupine, sugovornici su bili ostali članovi radne skupine, abecednim redom:

Berta Bacinger – Klobučarić, prof. psihologije

Djelatnost za zaštitu mentalnoga zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije

doc. dr. sc. Eva Anđela Delale, prof. psihologije

Institut za antropologiju, Zagreb

Suzana Fabijanić, dr. med., specijalistica školske medicine

voditeljica Službe za školsku i sveučilišnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije

Mirna Jakšić, dipl. psihologinja

stručni suradnik – psiholog, OŠ Sesvetski Kraljevec, Zagreb

Mihael Kozina, prof. psihologije

stručni suradnik – psiholog, V. gimnazija, Zagreb

doc. dr. sc. Miranda Novak, prof. psihologije

Odsjek za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta, Sveučilište u Zagrebu

dr. sc. Darko Roviš, prof. soc. ped.

voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnoga zdravlja, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

mr. sc. Iva Zečević, klinička psihologinja

Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež

Nakon panela, uslijedilo je predstavljanje programa i edukativnih materijala, a skup je zaključen osvrtima stručnjaka koji rade s djecom i mladima u školskom okruženju i zajednici.

Zahvaljujemo svima koji su podržali program PoMoZi Da, cijeloj savjetodavnoj i radnoj skupini, kao i uvaženim gostima koji su svojim govorima pozdravili skup, prim. Željku Plazoniću, državnom tajniku Ministarstva zdravstva, doc. dr. sc. Ines Strenji, predsjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Hrvatskog sabora, izv.prof.dr.sc. Željku Jovanoviću, članu Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora te Sanji Horvatić, savjetnici u kabinetu  ministrice, Ministarstva znanosti i obrazovanja i predsjednicu Upravnog vijeća Agencije za odgoj i obrazovanje.

Više o edukativnom programu PoMoZi Da pronađite na sljedećoj poveznici.

 

„Zajedno do fondova EU“