Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu – 28. travnja 2022.

Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu obilježava se 28. travnja, to je prilika da naglasimo koliko je radno mjesto sa svojim karakteristika važno za očuvanje tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije radno mjesto je mjesto je na kojem svi zajedno rade na postizanju dogovorene vizije za zdravlje i dobrobit zaposlenika i zajednice. Ono omogućuje zaposlenicima fizičke, psihološke, socijalne i organizacijske uvjete koji štite i promiču zdravlje i sigurnost. Omogućuje zaposlenicima da povećaju kontrolu nad vlastitim zdravljem i poboljšaju ga te postanu energičniji, pozitivniji i zadovoljniji.

Stvaranje zdravog radnog mjesta nije samo pitanje brige za zdravlje zaposlenika već i zajednice općenito. Prema Povelji iz Talina dobro zdravlje zaposlenika doprinosi visokoj produktivnosti i uspješnosti radne organizacije, što vodi i ekonomskom prosperitetu zemlje te društvenom blagostanju i bogatstvu. Poznato je kako socioekonomski status jedan od primarnih odrednica zdravlja budući da visok socioekonomski status omogućava pristup sredstvima potrebnim za postizanje i održavanje dobrog zdravstvenog stanja.

Kako prosječna osoba na svom radnom mjestu provede 1/3 dana, radno mjesto predstavlja važan kontekst za promicanje zdravlja. Stoga je u sklopu projekta Živjeti zdravo osmišljen je IV. element  – Zdravlje i radno mjesto i unutar njega modul Tvrtka prijatelj zdravlja.

Modul Tvrtka prijatelj zdravlja je usmjeren organizacijama i zaposlenicima te potiče uvođenje posebnih oznaka za radna okruženja koja zaposlenicima omogućuju usvajanje zdravih životnih navika, promiču zdravlje na radnom mjestu i iskazuju pozitivnu brigu o zdravlju zaposlenika te očuvanju okoliša. Implementacijom ovog modula, kroz suradnju zavoda za javno zdravstvo i radnih organizacija, radno mjesto postaje glavno mjesto promicanja dugoročnih promjena ponašanja usmjerenih unaprjeđenju zdravlja te se postiže višestruka korist za zaposlenike, poslodavce i širu zajednicu. Navedene promjene uključuju promicanje zaštite zdravlja, pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, mentalnog zdravlja, nepušenja i nepijenja alkohola.

Kako postati Tvrtka prijatelj zdravlja?

Da bi tvrtka dobila oznaku Tvrtka prijatelj zdravlja, potrebno je zadovoljiti određene kriterije. Tim stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dolazi u nadzorni posjet tvrtki, gdje provodi ocjenjivanje radnog okruženja tvrtke na sedam područja: prehrana, promicanje tjelesne aktivnosti, zaštita zdravlja zaposlenika na radnom mjestu, zabrana pušenja, zabrana konzumacije alkohola, uređenje okoliša.

Nakon evaluacije predviđeno je održavanje edukacija za zaposlenike tvrtke prema definiranim temama: prevencija kroničnih bolesti, pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, mentalno zdravlje, promicanje nulte tolerancije na pijenje alkohola i pušenje, zdravstvena ispravnost hrane te okoliš i zdravlje. Intenzitet i sadržaj svakog edukacijskog modula se usklađuje prema potrebama tvrtke i preporukama proizašlim iz evaluacije.

Nakon održanog inicijalnog sastanaka, provedene evaluacije i edukacija zaposlenika tvrtka dobiva naslov Tvrtka prijatelj zdravlja koja se dodjeljuje na razdoblje od dvije godine. Nakon dvije godine naslov se produžava nakon provedene reevaluacije.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu u četvrtak, 28. travnja 2022. godine time Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u tvrtki Hrvatska poštanska banka, dioničko društvo, provodit će Poligon zdravlja. Pri tome će zaposlenicima biti omogućeno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, mjerenje tjelesne mase uz kratko savjetovanje o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Također, zaposlenicima će dobiti informacije o štetnosti pušenja i materijale koji potiču prestanak pušenja, moći će isprobati naočale koje simuliraju različite razine alkohola i informirati se o šteti povezanoj s pijenjem alkohola. U kutku za mentalno zdravlje, svi zainteresirani mogu izmjeriti raspolože