Prilog VIII. Uredbe CLP: Približava se datum početka obveze prijave smjesa za sve uporabe (korisničku, potrošačku, industrijsku) i prestanak prijelaznog razdoblja – 1. siječnja 2025.

Podsjećamo vas da s 1. siječnja 2025. godine završava prijelazno razdoblje za uskladbu s Prilogom VIII. Uredbe CLP. Nakon navedenog datuma sve kemikalije koje se stavljaju na tržište, a razvrstane su kao opasne temeljem učinaka na zdravlje ljudi i/ili fizikalnih učinaka, moraju imati UFI (jedinstveni identifikator formule) na deklaraciji i izrađen te predan PCN podnesak. Navedeno se odnosi podjednako na kemikalije koje će se tek naći na tržištu kao i na one koje se već nalaze na tržištu.

ECHA je pripremila niz video materijala kako bi vam olakšala ispunjavanje i predaju podnesaka – https://poisoncentres.echa.europa.eu/hr/training-material

Osim video materijala, dostupan je i pisani materijal: https://poisoncentres.echa.europa.eu/hr/prepare-your-submission

Kako se ispunjava i predaje podnesak možete naučiti i kod nas u Službi za toksikologiju. Potrebno je poslati mail na toksikologija@hzjz.hr s napomenom da se prijavljujete na radionicu o ispunjavanju podnesaka. Kada se prijavi dovoljan broj zainteresiranih, kontaktirat ćemo Vas i dogovoriti vrijeme održavanja radionice. Radionice se održavaju uživo, na lokaciji Službe za toksikologiju u manjim grupama. Predviđeno trajanje radionice je 6 sati. Radionica se naplaćuje 165,90 €.

Dodatne informacije možete pronaći i na našoj internetskoj stranici – https://www.hzjz.hr/sluzba-za-toksikologiju/prilog-viii-pcn-poison-centres-notification-podnesak/