Promocija brošure „Više niste sami – trudnoća i pušenje“ povodom Svjetskog dana nepušenja 2016.

Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 31. svibnja 2016. obilježava Svjetski dan nepušenja predstavljanjem brošure “Više niste sami – trudnoća i pušenje”. Brošura je namijenjena budućim majkama kao dodatni poticaj u donošenju odluke o prestanku pušenja.

Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija i partneri obilježavaju Svjetski dan nepušenja, ističući zdravstvene rizike vezane uz uporabu duhana i zagovarajući učinkovite politike u smanjenju konzumacije duhana.

Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da godišnje od posljedica pušenja, uključujući pasivno pušenje, umre oko 6 000 000 ljudi, od kojih 5 000 000 uslijed izravne uporabe duhana, a procjenjuje se da 600 000 nepušača umre od posljedica izloženosti duhanskom dimu (“pasivno pušenje”).

Prema podatcima “Istraživanja o uporabi duhana u odrasloj populaciji Republike Hrvatske” provedenog 2014./2015. godine, u Hrvatskoj puši 31% stanovništva (35,3% muškaraca i 27,1% žena). Od nepušača je 21% izloženo duhanskom dimu u svom domu (podjednako muškarci i žene), a najizloženiji su nepušači u najmlađoj dobnoj skupini od 15 do 24 godine.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana nepušenja posvećeno je osvještavanju važnosti i učinkovitosti mjere standardiziranog pakiranja duhanskih proizvoda, tzv. plain packaging, u globalnoj borbi protiv epidemije pušenja. Takav način jediničnog pakiranja ograničava ili zabranjuje dizajn pakiranja (korištenja loga, boja) te dopušta isticanje samo imena brenda i proizvoda tiskanog u jasno definiranoj boji i obliku slova (crno-bijelo ili nacionalno određene boje), informacije o količini proizvoda u pakiranju, porezne markice i ostale zakonom propisane informacije. Ukratko, cilj je navedene mjere smanjiti privlačnost duhanskih proizvoda. Iskustva primjene ove mjere pokazuju njenu učinkovitost u smanjivanju prevalencije pušenja među mladima u dobi od 14 godina i više.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Služba za promicanje zdravlja, je Referentni centar Ministarstva zdravlja za promicanje zdravlja. U okviru promicanja zdravih stilova života bavi se i promicanjem nepušačkog stila života. U svojim aktivnostima prepoznajemo i potrebe specifičnih skupina. Slijedom navedenog povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja promoviramo brošuru „Više niste sami – trudnoća i pušenje“.

Nedvojbeno je da pušenje i općenito izloženost duhanskom dimu za vrijeme i nakon trudnoće donosi velike zdravstvene rizike, kako za majku tako i za dijete. Upravo su ti zdravstveni rizici, između ostalog, učinili trudnoću i trudnice predmetom izraženijeg interesa kada su u pitanju intervencije usmjerene na odvikavanje od pušenja.

Mnogo žena samostalno prestane s pušenjem prije same trudnoće, dok neke žene prestanu čim za trudnoću saznaju. Nekim je ženama, međutim, potrebna pomoć i podrška ne bi li uspješno prestale s pušenjem.

Namjera je ove brošure edukativno djelovati na buduće majke i pružiti dostupne materijale stručnjacima koji rade s budućim majkama, kako bi se njima koristili u razgovoru o pušenju.

Brošura daje informacije o tome što je ovisnost odnosno ovisnost o pušenju (nikotinu) i koje su štetne posljedice pušenja za trudnicu i plod te informacije o štetnosti pušenja tijekom dojenja i štetnosti pasivnog pušenja za majku i dijete. Ukratko, brošura donosi i pregled najpoznatijih mitova kada je u pitanju trudnoća i pušenja te se osvrće na razloge, moguće načine i očekivanja vezana uz prestanak pušenja te informacije o stručnjacima koji mogu pomoći.