Biser mudrosti – spriječimo rak vrata maternice

Povodom 11. europskog tjedna prevencije raka vrata maternice u City Centru one West i City Centru one East u Zagrebu je u subotu, 21. siječnja, održana konferencija za medije i javnozdravstvena akcija ‘Biser mudrosti‘ u organizaciji Udruge Sve za nju, uz podršku brojnih domaćih stručnjaka, Grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar“, Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Lige za borbu protiv raka maternice, kao i poznatih ambasadora – voditelja Brune Šimleše i Sanje Doležal te pjevačice Lane Jurčević.

– Ovdje smo se okupili da podržimo cjelokupni mjesec borbe protiv raka maternice, tako da je ovo završni dio mjeseca i kampanje u sklopu Nacionalne kampanje „Prekrižimo rak vrata maternice“ koji se godinama provlači kako bi se što više osvijestile mlade žene, prvenstveno mlade djevojke, koje svakako na vrijeme trebaju znati kada počinje cijepljenje protiv HPV-a, a kasnije i žene koje dolaze u reproduktivno razdoblje te trebaju redovito odlaziti na ginekološke preglede. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice obolijeva nešto više od 300, a od posljedica te bolesti umre oko 100 žena – upozorila je predsjednica Udruge ‘Sve za nju‘ dr. Almenka Balenović, koja je ujedno pozvala sve prisutne da se informiraju i educiraju putem provjerenih izvora kao što su g.zarez i HelloCurly.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,  doc. dr. sc. Krunoslav Capak, istaknuo je da je bitno informirati i educirati širu javnost kako bi svi građani mogli donositi odluke o svome zdravlju.

– Za sprečavanje ovog raka ključni element primarne prevencije je edukacija o spolnom zdravlju. Imamo potpunu teritorijalnu pokrivenost Republike Hrvatske savjetovalištima za spolno zdravlje koje vode zavodi za javno zdravstvo u suradnji s drugim udrugama – rekao je doc. Capak te napomenuo da je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo stoga pozivaju na cijepljenje protiv HPV-a.

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, zahvalio se organizatorima, posebno udruzi Sve za nju, kao i zavodima za javno zdravstvo, ali i Uredu za zdravlje.

– Hvala Ligi za borbu protiv raka maternice. Hvala svima koji organiziraju ovu hvalevrijednu akciju. Ova javnozdravstvena akcija ‘Biser mudrosti‘ ima samo jednu poruku, a to je da se žene redovito moraju pregledavati i prevenirati tu bolest. Javna je tajna da u Hrvatskoj svaki dan oboli jedna žena od raka grlića maternice – rekao  je Milan Bandić.

Okupljenima se obratio i potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Siniša Varga, koji je rekao da je u Hrvatskoj uveden besplatan program cijepljenja protiv HPV-a za sve polaznike prvog razreda srednje škole, no odaziv je još uvijek malen.

Posjetitelji su na informativnom štandu mogli saznati sve važne informacije o HPV-u i raku grlića maternice, izmjeriti tlak i šećer u krvi, ali i humanitarnom kupnjom broša „Biser mudrosti“ podržati rad Udruge Sve za nju koja je, zajedno s Ministarstvom zdravstva, brojnim pridruženim tijelima i zavodima za javno zdravstvo na raspolaganju svim ženama oboljelima od raka.