Hrvatski Dan mimoza – dan borbe protiv raka vrata maternice

Rak vrata maternice javlja se kad se stanice vrata maternice promijene i počnu nekontrolirano rasti. Razvija se u dijelu maternice na ulasku u rodnicu. Potrebno je mnogo godina da se promijenjene stanice razviju u rak vrata maternice. Nasreću, stadiji koji prethode raku vrata maternice lako se liječe, ali budući da ne postoje očigledni znakovi bolesti, oni se mogu otkriti samo ciljanim testom (PAPA test). Papa test je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice.

Hrvatska liga protiv raka, koja na ovim prostorima djeluje od 1960.-tih godina radi sve veće pojavnosti spolno-prenosivih infekcija, ponajprije humanog papiloma virusa (HPV-a), kao glavnog čimbenika u nastanku raka vrata maternice osnovala je udrugu „Zdravka“ za pomoć ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice.  Svakog siječnja od 2008. godine ove dvije organizacije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo obilježavaju Hrvatski dan mimoza kojim se istodobno najavljuje Međunarodni tjedan borbe protiv raka vrata maternice.

Ove se godine Dan mimoza obilježava 21. siječnja. Kupnjom grančice mimoze, zaštitnog znaka borbe protiv raka vrata maternice, daje se humanitarni prilog javnozdravstvenoj akciji “Budi Zdrav(k)a”, čiji je plan sustavna edukacija mladih djevojaka i mladića o načinima zaštite od spolno-prenosivih infekcija, posebice HPV-a kao glavnog čimbenika u nastanku raka vrata maternice. Tom su naobrazbom obuhvaćene osnovne spoznaje o raku vrata maternice: načinu nastanka, prevenciji, načinu otkrivanja, potrebi odlaska na redovite ginekološke preglede, načinima liječenja i oblicima psihološke potpore u različitim fazama bolesti.