Obilježeni Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka obilježili su u subotu 21. siječnja 10. hrvatski Dan mimoza i 6. nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i na taj način najavili i obilježavanje 11. Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice. Brojni su građani Zagreba i drugih gradova diljem Hrvatske svojim sudjelovanjem podržali ovaj dan i dobrovoljnim prilozima pomogli Udruzi pacijenta oboljelih od raka Sv. Juraj.

Procjenjuje se da je oko 60 % spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s humanim papiloma virusom (HPV), koji uzrokuje dugotrajne upale rodnice i vrata maternice, koji doprinose pojavi raka vrata maternice. Najkritičnija dob za infekciju je upravo razdoblje adolescencije, što ukazuje na nužnost bolje edukacije mladih o odgovornom spolnom ponašanju. Iako je rak vrata maternice izlječiva bolest, zabrinjavaju podaci da u Republici Hrvatskoj godišnje od ove bolesti oboli oko 310 žena, od čega njih čak 35 % izgubi borbu za život. Slična je loša statistika zabilježena i u Europi, gdje godišnje od raka vrata maternice oboli približno 60 tisuća žena, a oko 24 tisuće ih umre.

Iznimno je važno da se žene svih dobnih skupina informiraju o mogućnostima prevencije raka vrata maternice cijepljenjem protiv HPV-a u adolescentskoj dobi, prije prvog spolnog odnosa, te redovitim preventivnim ginekološkim pregledima i brigom za intimno zdravlje. Budući da cijepljenje ne štiti učinkovito protiv svih tipova HPV-a niti sredstva zaštite u njihovom slučaju ne nude potpunu zaštitu, jer se virus može nalaziti i na nezaštićenim dijelovima tijela, potrebno je da se žene odazovu pozivima na testove probira kako bi se najučinkovitije zaštitile. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka vrata maternice se kod žena u dobi između 25 i 64 godina svake tri godine osigurava provođenje Papa testa da bi se u ranom stadiju pronašle promijenjene stanice vrata maternice, koje se u toj fazi mogu lako ukloniti, bez da se razviju u rak vrata maternice. Budući da u ranom stadiju nema očiglednih znakova bolesti, promijenjene stanice vrata maternice mogu se otkriti samo na ovaj način i odstraniti prije nego se razviju u rak vrata maternice.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med, istaknuo je da u Hrvatskoj od raka vrata maternice svaki dan oboli jedna žena, no da se bolest može spriječiti, a u slučaju ranog otkrića je potpuno izlječiva, zbog čega je važno znati sve o pravilnom spolnom ponašanju i cjepivu protiv uzročnika HPV-a, koje je učinkovito u zaštiti od karcinoma vrata maternice.

Dr. Dinka Nakić, spec. epidemiologije, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu HZJZ-a naglasila je da osobito zabrinjava podatak da se rak vrata maternice sve češće  dijagnosticira ženama mlađe životne dobi, zbog čega je cilj Dana mimoza ukazati javnosti, a posebice ženama, koliko su važni redoviti ginekološki pregledi, cijepljenje protiv HPV-a i briga za vlastito intimno zdravlje.

Dan mimoza i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (22. – 28. siječnja 2017.) posvećeni su važnosti brige o vlastitom zdravlju i potrebi redovitih pregleda koji čuvaju naše zdravlje.