Gripa u Hrvatskoj u sezoni 2017./2018. (7.1.2018.)

U Hrvatskoj je, zaključno sa 7. siječnja 2018. godine, službeno registrirano ukupno 3845 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (2684) stiglo u 1. tjednu 2018. godine.

Navedeno upućuje da se nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom veljače, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

Najveći broj oboljelih bilježi se na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Kao i prethodnih sezona, najveća je incidencija gripe u djece u dobi od 5 do 14 godina i mlađe djece u dobi od 0 do 4 godine, a najmanja u osoba u dobi od 65 godina i starijih.

U ovom tjednu zaprimili smo jednu prijavu smrti od laboratorijski potvrđene gripe i prijavu sumnje na smrt od gripe. U oba smrtna slučajeva radi se o starijim osobama sa kroničnim bolestima

Grafikon 1. Broj prijava gripe prema županijama na dan 7. 1. 2018. god.

Grafikon 2. Broj prijava gripe ukupno u sezoni 2017/2018 na dan 7. 1. 2018. god.

 

Tjedno kretanje gripe prema broju pristiglih prijava o oboljelima od gripe u Hrvatskoj u posljednjih pet sezona gripe prikazano je na grafikonu 3.

Grafikon 3. Tjedno kretanje gripe u posljednjih pet sezona

Što se tiče cirkulirajućih virusa gripe na području Hrvatske, prema podacima laboratorija Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, među pozitivnim uzorcima, koji čine 55 posto uzoraka analiziranih na gripu u 2. tjednu, i dalje prevladava virus gripe B (72 %) i to linija Yamagata. Među uzorcima s potvrđenim virusom gripe A, 60 posto je A(H3N2), a 40 posto A(H1N1).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti se i u ostalim državama Europske unije bilježi porast aktivnosti virusa gripe, pri čemu istovremeno cirkuliraju oba tipa, A i B, s geografski različitom zastupljenošću pojedinih tipova unutar regije. Više podataka o sezoni gripe u državama EU i širem europskom području dostupno je ovdje.

 

10. siječnja 2018.