Gripa u Hrvatskoj u sezoni 2019./2020. (8. 12. 2019.)

U Hrvatskoj je, zaključno s 8. prosinca 2019. godine, službeno registrirano ukupno 134 oboljelih od gripe, od kojih je 88 prijavljeno tijekom 49. tjedna. Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina je iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske.

Ovaj gotovo četverostruko veći broj prijava u odnosu na 48. tjedan (23 prijava) ukazuje na porast broja oboljelih koji je u okviru očekivanog, s obzirom na doba godine u kojem se nalazimo i u usporedbi  sa prethodnim sezonama gripe. Također, nije zaprimljena niti jedna prijava smrti zbog gripe i njezinih komplikacija.

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu tijekom 49. tjedna virus gripe potvrđen je u 50 % uzoraka pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske, i to virus gripe tip A. U svim pozitivnim uzorcima koji su subtipizirani detektiran je podtip A/H1N1, koji je bio dominantni cirkulirajući virus gripe u Hrvatskoj i tijekom prethodne sezone (2018./2019.).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu. U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s time da neke države, kao što su Portugal, Španjolska, Latvija i Rusija, bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B.

Više podataka o sezoni gripe u državama EU i širem europskom području dostupno je ovdje.