Cijepljeno je 50 posto ukupnog stanovništva i 60 posto odraslog stanovništva!

U subotu 13. studenog postavljen je novi jesenski rekord u prvim dozama: cijepilo se 28.170 osoba od kojih je 19.198 primilo prvu dozu. Drugu dozu primilo je 2.359 osoba a treću 6.613 osoba. Time ukupan broj osoba koje su od početka cijepljenja primile prvu dozu iznosi 2.043.475 što je 50,35% ukupne populacije. Od cijepljenih, 2.022.551 odrasle su osobe čime udio cijepljenih odraslih iznosi 60,18%.

„Zahvaljujem svim našim sugrađanima koji su se odlučili cijepiti te i sve ostale pozivamo na cijepljenje. Sada možemo zaključiti da je više onih koji su se cijepili nego onih koje se još nisu odlučili na taj korak. Posebno pozivamo na cijepljenje sve one s kroničnim bolestima. Liječnike na punktovima građani često pitaju mogu li se cijepiti s obzirom na bolesti koje imaju te s obzirom na prethodne alergijske reakcije. Kronične bolesti su upravo razlog za prioritetno cijepljenje: ako imate kronične bolesni, tim više se trebate odmah cijepiti. Ako niste sigurni, ponesite svoju medicinsku dokumentaciju na cijepljenje. Na svakom punktu za cijepljenje je liječnik koji će na licu mjesta prije samog cijepljenja proučiti o čemu se radi. Vezano uz alergije, čak i teža prethodna alergijska reakcija na lijekove u velikoj većini slučajeva samo zahtijeva da se osoba nakon cijepljenja malo duže zadrži na cjeplištu pod nadzorom liječnika (30 minuta umjesto 15 minuta). Alergije na hranu i pelud nisu važne kod cijepljenja i svi se mogu cijepiti. Zdravstvene prepreke (kontraindikacije) za cijepljenje zbog kojih se osoba nikako ne može cijepiti ima izrazito mali broj osoba, manje od 2 posto populacije sudeći po zemljama u kojima je cijepljeno više od 98% populacije.“ istaknuo je ravnatelj HZJZ-a izv.prof.dr.sc. Krunoslav Capak.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (58,9% ukupnog stanovništva, odnosno 70,6% odraslog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (53,2% ukupnog stanovništva, odnosno 64,1% odraslog stanovništva).

Udio cijepljenih raste od nižih prema višim dobnim skupinama do dobi 70-74 godine, te je u dobi 70-74 godine najviši udio cijepljenih koji iznosi 87,65% za prvu dozu. U dobi 65 godina i više cijepljeno je 638.318 osoba (74,8%) s jednom dozom i 594.036 osoba (69,6%) s dvije doze.

Prva doza i završeno cijepljenje u odnosu na procijenjeno ukupno stanovništvo županija (udio)