Dodatne mjere za sprečavanje unosa i širenja novog koronavirusa u Hrvatsku (9. ožujak 2020.)

U Hrvatskoj su 9. ožujka 2020. godine donesene dodatne mjere za smanjenje unosa i širenja novog koronavirusa SARS-CoV-2 u Hrvatsku:

  • Stranci koji ulaze u Hrvasku iz zemalja/područja najviše pogođenih epidemijom bolesti COVID-19 (Kategorija 1*) podvrgavaju se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u organiziranoj karanteni.
  • Hrvatski građani koji ulaze u Hrvasku iz zemalja/područja najviše pogođenih epidemijom bolesti COVID-19 (Kategorija 1*)podvrgavaju se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u kućnoj karanteni/samoizolaciji. Ako nije moguća kućna karantena/samoizolacija, podvrgavaju se 14-dnevnoj organiziranoj karanteni.
  • Svi hrvatski građani i stranci koji ulaze u Hrvatsku iz šireg popisa zahvaćenih zemalja/područja (Kategorija 2**) podvrgavaju se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u kućnoj karanteni/samoizolaciji.
  • Nacionalni krizni stožer civilne zaštite objavio je preporuku da se odgode sva organizirana javna okkupljanja na kojima sudjeluje više od 1.000 osoba.
  • Odluku o odgađanju organiziraniih javnih okupljanja s manje od 1.000 sudionika donose županijski krizni stožeri civilne zaštite na temelju lokalne i opće epidemiološke situacije, osobitostima sudionika i vrsti kontakta među sudionicima.
  • Preporučuje se cestovni promet preusmjeriti na šest graničnih prijelaza.
  • Osobe koje zbog  prirode posla redovito putuju iz Hrvatske u zahvaćene zemlje/područja (Kategorija 2**)  i obrnuto, moraju biti u kućnoj karanteni/samoizolaciji za vrijeme boravka u Hrvatskoj. Poslodavci su dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost zaštitne opreme i dezinfekcijska sredstva.

 

*Zemlje/područja Kategorije 1

– Kineska provincija Hubei, uključujući grad Wuhan

– Talijanska regija Lombardija i provincije Modena, Parma, Piacenza, Reggio Nell’Emilia, Pesaro, Rimini i Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Osolla, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia i Bozen (Bolzano)

– Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North Rhine-Westphalia

– Južnokorejski grad Daegu i provincija Cheongdo

– Iran

 

** Zemlje/područja Kategorije 2

– Kina (osim područja već obuhvaćena 1.kategorijom mjera)

– Južna Koreja (osim područja već obuhvaćena 1.kategorijom mjera)

– Italija: regije Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna, Južni Tirol, Marche

– Hong Kong

– Japan

– Singapur