Europski tjedan mentalnog zdravlja-Okrugli stol „Dobre prakse u EU i HR u području usluga u zajednici za osobe s teškoćama mentalnog zdravlja“

Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ) u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), održao je okrugli stol 14. svibnja 2024. u 10 sati u Kući Europe na Trgu Europe, posvećen temi „Dobre prakse u EU i HR u području usluga u zajednici za osobe s teškoćama mentalnog zdravlja“. Panelisti su raspravljali o važnosti podrške mentalnom zdravlju te politikama koje bi trebale biti prioritet kako u Europskoj uniji tako i u Hrvatskoj.

Panelisti su bili Adrian Pezdirc, glumac i moderator okruglog stola; prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti na HZJZ-u; Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobranitelja za osobe s invaliditetom; Marina Vidović, predsjednica Udruge Feniks Split, stručnjakinja za peer podršku; Radmila Stojanović Babić, prof. soc. ped., predsjednica Udruge Susret i članica Mental Health Europe; te Antonela Golobić, fitness trenerica.

Okrugli stol bio je dio projekta ‘Naši glasovi za mentalno zdravlje’ kojim je započela istoimena digitalna kampanja. Cilj kampanje je informirati i osvijestiti javnost o izazovima i dobrim praksama u podršci mentalnog zdravlja u zajednici te politikama mentalnog zdravlja u HR i EU, potičući ih da sudjeluju na izborima za EU Parlament.

Zaključci okruglog stola bili su sljedeći: Mentalno zdravlje treba biti politički i financijski prioritet u EU i Hrvatskoj, neovisno o političkoj opciji na vlasti. Briga za mentalno zdravlje treba biti nadstranačka tema, a svaki političar bi trebao poduzeti korake za poboljšanje situacije, podržavajući kontinuitet politika mentalnog zdravlja u EU i HR. Također, važno je razvijanje kulture suradnje i povezivanje resursa za unapređenje mentalnog zdravlja u zajednici, jer je pružanje podrške u zajednici ključno za dobrobit svakog građanina, promičući tako osnovno ljudsko pravo na mentalno zdravlje.

Za sve one koji nisu bili u mogućnosti fizički sudjelovati, Live streaming događaja bit će na YouTube kanalu i Facebook stranici (https://www.facebook.com/share/v/6qZ6c5i2bx5zeHL7/) Saveza udruga za mentalno zdravlje.