Gripa u Hrvatskoj u sezoni 2017./2018.

U Hrvatskoj je, zaključno s 31. 12. 2017. godine, službeno registrirano ukupno 1161 oboljelih od gripe, od čega je više od polovice prijava (663) stiglo u posljednjem, 52. tjednu.

Navedeno upućuje da se nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom veljače, nakon čega će broj  oboljelih postupno padati. Najveći broj oboljelih se i dalje bilježi na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Dubrovačko-neretvanske županije, ali se registrira i porast oboljelih i u drugim županijama, kao što su Krapinsko-zagorska, Splitsko-dalmatinska, Koprivničko-križevačka, Primorsko-goranska i Varaždinska županija.

Grafikon 1. Broj prijava gripe prema županijama na dan 31. 12. 2017. god.

 

Kao i prethodnih sezona, najveća je incidencija gripe u djece u dobi od 5 do 14 godina i mlađe djece u dobi od 0 do 4 godine, a najmanja u osoba u dobi od 65 godina i starijih.

Tjedno kretanje gripe prema broju pristiglih prijava o oboljelima od gripe u Hrvatskoj u posljednjih pet sezona gripe prikazano je na grafikonu 2.

Grafikon 2. Tjedno kretanje gripe u posljednjih pet sezona

 

Što se tiče cirkulirajućih virusa gripe na području Hrvatske, prema podacima laboratorija Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, među pozitivnim uzorcima, koji čine 60 posto uzoraka analiziranih na gripu, polako se bilježi i porast udjela virusa gripe A, iako i dalje prevladava virus gripe B (79 %) i to linija Yamagata. Među uzorcima s potvrđenim virusom gripe A, 70 posto je A(H3N2), a 30 posto A(H1N1).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije se bilježi porast aktivnosti virusa gripe, pri čemu istovremeno cirkuliraju oba tipa, A i B, s geografski različitom zastupljenošću pojedinih tipova unutar regije. Više podataka o sezoni gripe u državama EU i širem europskom području dostupno je ovdje.

 

5. siječnja 2018.