Hrvatska delegacija na 66. zasjedanju Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije

66th Session of the WHO Regional Committee for Europe

Ministar zdravlja, doc. dr. sc. Dario Nakić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav  Capak te  dr. sc. Iva Pejnović Franelić, voditeljica Odjela za promicanje mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sudjelovat će kao predstavnici hrvatske delegacije na 66. zasjedanju Regionalnog odbora za Europu, koji se od danas, 12. rujna pa do četvrtka 15. rujna, u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije održava u Kopenhagenu, Danska.

Održavanje 66. sjednice Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije uključivat će rasprave o promicanju zdravlja kroz cijeli životni vijek i o reformi Svjetske zdravstvene organizacije, što su Njezino kraljevsko visočanstvo princeza Danske i dr. Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica za Europu, napomenule prilikom pozdravnog govora sudionicima. 

Inače, Regionalni odbor za Europu Svjetske zdravstvene organizacije je tijelo zaduženo za donošenje odluka u Europskoj regiji. Sastoji se od predstavnika svake države članice u regiji, a sastaje se svake godine četiri dana u rujnu.

Na tim godišnjim zasjedanjima države članice formuliraju regionalne politike, nadziru aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije u Europi, komentiraju regionalnu komponentu predloženog programskog proračuna Svjetske zdravstvene organizacije, a svakih pet godina imenuju i regionalnog direktora za Europu te prenose svoje odluke Izvršnom odboru Svjetske zdravstvene organizacije na odobrenje.