Nacionalni dan mimoza i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice 2024.

U siječnju obilježavamo Dan mimoza – Nacionalni dan protiv raka maternice (27. siječnja), a od 22. do 28. siječnja 2024., Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Cilj je podsjetiti da damo prioritet zdravlju i edukaciji o prevenciji raka vrata maternice i poduzimamo korake za smanjenje rizika od ovog raka.

Što nam podaci govore o raku vrata maternice u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj posljednjih 10-ak godina bilježimo oko 310 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovaj se javlja u nešto mlađoj dobi – prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2021. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače). Prema podacima o smrtnosti, u 2022. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj je umrlo 109 žena (stopa 5,5/100 000), od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina. Više o epidemiološkim podacima raka vrata maternice možete pročitati ovdje.

Rak vrata maternice je bolest koja se u velikoj mjeri može spriječiti. Njegova lokacija pruža mogućnost otkrivanja predstadija raka ili rane dijagnoze raka preventivnim ginekološkim pregledima, a cijepljenjem protiv Humanog papiloma virusa (HPV) sprječavanje nastanka infekcije koja je glavni uzročnik njegovog nastanka, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama. Međutim, pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja i dalje su vrlo visoki – ondje je rak vrata maternice drugi maligni uzrok smrti kod žena. Prema procjenama Europske komisije za 2022. godinu, u usporedbi s zemljama članicama EU, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu po incidenciji te 12. mjestu po smrtnosti od raka vrata maternice (usporedba dobno standardiziranih stopa – ASR).

Postoji li globalni plan za prevenciju raka vrata maternice?

Zbog mogućnosti prevencije i velikog tereta koji predstavlja, Svjetska zdravstvena organizacija u studenom 2020. godine usvojila je Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice, odnosno postizanje smanjenja na gotovo nulu učestalosti bolesti kao rezultat provođenja mjera (stopa incidencije <4/100 000 žena). Preduvjeti za ostvarenje tog cilja su visok postotak cijepljenih ljudi i provođenja preventivnih pregleda, odnosno očekuje se da barem 90% svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70% žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled. Zemlje koje su ranije prepoznale ovu važnost prevencije i imaju visok postotak cijepljenih protiv HPV-a i provođenja preventivnih ginekoloških pregleda vjeruju da će do kraja desetljeća ova bolest biti znatno reducirana.

Plan prevencije raka vrata maternice u Hrvatskoj

Cijepljenje protiv HPV-a

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a, kao i u većini zemalja svijeta, uključujući sve zemlje EU, dostupno već 18 godina (od 2006.), a od školske godine 2015./2016. je dostupno kao dio Nacionalnog programa cijepljenja.  Cijepljenje protiv HPV-a je dostupno kao dio Nacionalnog programa cijepljenja za svu djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole, a mogu se cijepiti svi od 9 do 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola, pa je važno cijepljenje i djevojčica i dječaka. Prema posljednjim podacima Službe za školsku medicinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) udio osnovnoškolske djece rođene 2008. godine s najmanje jednom primljenom dozom cjepiva protiv HPV-a bio je 51,1% za učenice i 34,3% za učenike (djeca s predominantno završenim osmim razredom u školskoj godini 2022./2023.). Iako nisu postignuti internacionalni ciljevi postotka cijepljenih, vidljiv je pozitivan trend povećanja postotka cijepljene djece i mladih od početka primjene u sklopu Nacionalnog programa cijepljenja.

Edukativno informativne aktivnosti i poboljšanje zdravstvene pismenosti u području prevencije HPV-a važni su za provedbu programa cijepljenja protiv HPV-a. Uz redovne aktivnosti provedbe edukativno informativnih aktivnosti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo od 1. studenog 2022. godine sudjeluje i u projektu zajedničke akcije PERCH – PartnERship to Contrast HPV kojem je cilj podizanje razine znanja i osviještenosti o bolestima povezanima s HPV-om te jačanje kapaciteta zdravstvenih djelatnika u području komunikacije s adolescentima, njihovim roditeljima te drugim zdravstvenim djelatnicima. Više o projektu pročitajte ovdje.

Preventivni ginekološki pregledi

Iako sprečava preko 80% dugotrajnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito provoditi ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test). U Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice. Prema posljednjim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019) u RH je 78% žena u dobi 25-64 godina obavilo obrisak vrata maternice (Papa test) u posljednje 3 godine. Njime možemo otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo uklanjanje vrlo uspješno i bez trajnih posljedica. Osim Papa testa, važna metoda prevencije je i HPV testiranje, koje se provodi na sličan način. Bris vrata maternice i rodnice analizira se molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a.

S obzirom da organizirani probir daje bolje rezultate u prevenciji nego oportunistički, Nacionalni program (NP) ranog otkrivanja raka vrata maternice (RVM), uveden je u Hrvatskoj 2012. godine kao treći NP probira raka u odrasloj populaciji. Trenutno je u tijeku provedba prve faze reorganiziranog Nacionalnog programa odnosno pilot projekta u Virovitičko podravskoj županiji kako bi se temeljem podataka praćenja i iskustava iz pilot projekta mogao izraditi protokol za provedbu na nacionalnoj razini. U pilot projektu se uz Papa test za žene u dobi od 20 do 29 godina, koristi kotestiranje (test na HPV i Papa test) kao primarni test probira za žene u dobi od 30 do 64 godine.  Prema preliminarnim rezultatima pilot projekta, u razdoblju od 06. travnja 2023 do 31. prosinca 2023. testirano je oko 800 žena, te je utvrđeno oko 10% pozitivnih nalaza odnosno 10 % nalaza s abnormalnim stanicama.

 

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj bilježimo trend pada pojavnosti raka vrata maternice, dok je mortalitet stabilan. No i dalje se rak vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena, te je njegova prevencija i liječenje jedan od javnozdravstvenih prioriteta. Cijepljenje protiv HPV-a i redoviti preventivni ginekološki pregledi siguran su put prema zaštiti od raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om. Uključimo se svi u podizanje svijesti i edukaciju o zaštiti od raka vrata maternice i bolesti povezanih s HPV-om.

 

Kako sudjelovati u Tjednu prevencije raka vrata maternice ?

Postoji nekoliko načina da se uključite i podržite Tjedan prevencije raka vrata maternice:

  • Dijelite informacije: Proširite informacije o prevenciji raka vrata maternice i bolesti povezanih s HPV-om dijeljenjem informacija na društvenim mrežama. Potaknite svoje prijatelje i obitelj da nauče o važnosti preventivnih pregleda i cijepljenja.
  • Dođite na preventivni pregled: ako niste bili na preventivnom ginekološkom pregledu duže od tri godine, zakažite termin kod svog liječnika. Redoviti pregledi mogu rano otkriti abnormalne promjene stanica, što može spriječiti rak vrata maternice.
  • Podržite cijepljenje protiv HPV-a: Podržite cijepljenje osoba kojima se preporuča cijepljenje protiv HPV-a, koji je vodeći uzrok raka vrata maternice i ostalih karcinoma povezanih s HPV-om. Cijepite svoju djecu ako su u dobi kada se to preporučuje.
  • Organizirajte ili prisustvujte događajima: Potražite lokalne događaje, webinare ili radionice na temu prevencije raka vrata maternice. Sudjelujte u ovim aktivnostima kako biste stekli više znanja i upoznali druge koji od kojih možete saznati više o zaštiti zdravlja.
  • Donirajte ili volontirajte: razmislite o doniranju sredstava organizacijama posvećenim prevenciji raka vrata maternice ili o volontiranju svog vremena kako biste podržali njihove inicijative.

 

Za više informacija o rizicima nastanka, prevenciji i liječenju raka vrata maternice posjetite internetsku stranicu o raku vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Osim ciljanoj populaciji – ženama, stranica je namjenjena i ostalim građanima i javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena. Na stranici postoji i mogućnost postavljanja upita iz podro zaštiti od raka vrata maternice putem internetskog obrasca, popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama i kalkulator rizika koji u edukativne svrhe daje grubu procjenu rizika na temelju odgovora na desetak pitanja.

U sklopu obilježavanja Tjedna prevencije raka vrata maternice od 19.1.2024. do 8.2.2024. provodit će se online javnozdravstvena kampanja „Neću rak“ s glavnom porukom Ako spriječiš, ne liječiš koju organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska lige protiv raka u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske. Poruke kampanje će biti na temu: edukacije o spolnom zdravlju, cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda, a sadržaji će se objavljivati na društvenim mrežama i internetskim stranicama (Facebook, Instagram) Nacionalnog programa ranog otrkivanja raka vrata maternce “Neću rak” i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kampanja će uključivati tekstualne i video materijale s edukativnim, informativnim i interaktivnim sadržajima te kviz znanja i nagradne igre u kojima će nagrade biti majice sa zanimljivim preventivnim porukama.

Neke od aktivnosti koje se održavaju povodom obilježavanja Dana mimoza i Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice:

 

·         Konferencija za medije „Budi mRAK roditelj“, Velika dvorana NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, zagreb, 19. siječnja 2024. u 10 sati

 

·         1. zagorski simpozij o prevenciji i liječenju raka vrata maternice „Zajedno protiv nevidljivog neprijatelja: raku vrata maternice mjesto je u povijesti!“, Gradska vijećnica Pregrada, Ul. Josipa Karla Tuškana 2, Pregrada, 24.siječnja 2024. 12-16 sati

 

·         Okrugli stol: Cijepljenje – civilizacijski iskorak , Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27, Zagreb, 25. siječnja 2024. 11-13 sati

 

·         BISER MUDROSTI: Stop raku vrata maternice – djelujmo sad, Udruga Sve za nju, Kneza Mislava 10/1, Zagreb, 26. siječnja 2024. u 11 sati

 

·        Javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja 17. Nacionalnog dana mimoza ,Trg Petra Preradovića, Zagreb, 27. siječanj 2024., 10-14 sati

·         Simpoziji o prevencija i rano otkrivanje raka vrata maternice „Možemo li zajedničkim snagama poboljšati prevenciju i otkrivanje raka vrata maternice u Hrvatskoj?“, hotel Academia, Tkalčićeva 88, Zagreb, 23. veljače 2024., 9-16 sati