Europski tjedan prevencije raka vrata maternice i Dan mimoza u 2023.

„Neću rak vrata maternice – sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!“

Prema podacima Registra za rak, posljednjih 10 godina u Hrvatskoj se bilježi 320 slučajeva raka vrata maternice godišnje, uz oko 120 povezanih smrtnih slučajeva. Pogledamo li ove podatke i iz drugog kuta, dolazimo do vrlo zabrinjavajuće statistike – rak vrata maternice se u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, dok svaki treći dan od ovog uzroka premine jedna žena. Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja se među nešto mlađom populacijom – najviše žena obolijeva u dobi između 35 i 55 godina života. No, rak vrata maternice je preventabilna bolest.

Naime, s obzirom na to da je u gotovo svim slučajevima, čak 99 % njih, uzročnik raka vrata maternice HPV (humani papiloma virus), važno je podsjetiti da nastanak raka vrata maternice u velikoj mjeri možemo prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a te otkrivanjem u vrlo ranoj fazi (PAPA testom). Stoga je, svake godine, već tradicionalno, cijeli siječanj posvećen upravo borbi protiv raka vrata maternice.

Javnozdravstvene aktivnosti u 2023.

Ovoga siječnja obilježava se i 16. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (21.1.), kao i 17. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (u tjednu od 16. do 22. 1.). Kako bi se žene podsjetilo na važnost i snagu prevencije kada je riječ o raku vrata maternice, u sklopu obilježavanja Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice i Dana mimoza, u 2023. provode se brojne aktivnosti i akcije:

1.      Na internetskim stranicama i na društvenim mrežama HZJZ u tijeku je javnozdravstvena online kampanja „Neću rak!“

2.      U organizaciji udruge „Sve za nju“, te u suorganizaciji s Udrugom studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske i studentskom Sekcijom za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Zagrebu u petak, 20. siječnja u 15 na adresi Kaptol 27 održat će se javna tribina Grada Zagreba na kojoj će sudjelovati predstavnici HZJZ-a, Grada Zagreba te Instituta Ruđer Bošković. Omogućen je i online prijenos putem Facebook stranice HZJZ.

 

3.      U suorganizaciji Hrvatske lige protiv raka i Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i HZJZ-a u subotu, 21. siječnja od 9.00 do 16.00 sati na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića održat će se javnozdravstvena akcija.

 

4.      Od 26 do 28. siječnja u hotelu Sheraton održat će se 6. hrvatski simpozij o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice s međunarodnim sudjelovanjem.

K tome, na internetskoj stranici „Neću rak!“, posvećenoj ženama, ostalim građanima, javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena, nalazi se i edukativni online tečaj o prevenciji raka vrata maternice. Zainteresirani građani mogu putem internetskog obrasca poslati upit iz područja prevencije raka vrata maternice te pronaći popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama. Stranica sadrži i više detalja o epidemiološkim podacima.

Plan borbe protiv raka vrata maternice na nacionalnoj razini

Kako su 12. siječnja najavili predstavnici javnoga zdravstva, u Hrvatskoj će se iduće godine ponovno uvesti nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, a prethodit će mu jednogodišnji pilot projekt u Virovitičko-podravskoj županiji. Radna skupina Ministarstva zdravstva usuglasila je da će se u prvoj fazi nacionalnog plana provoditi tzv. kotestiranje, tj. iz jednog uzorka površinskih stanica vrata maternice radit će se Papa test i HPV test, što se smatra najprimjerenijom inovativnom metodom u otkrivanju te vrste raka. Naime, PAPA testom se premaligne promjene na cerviksu mogu otkriti u ranoj fazi, kada je njihovo liječenje vrlo uspješno. Spomenimo i da je, osim PAPA testa, važna metoda prevencije i HPV testiranje. Obrisak vrata maternice i rodnice analiziraju se molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a.

Cilj novog nacionalnog programa jest poboljšanje rezultata oportunističkog probira, rano otkrivanje raka vrata maternice i promjena koje mogu dovesti do raka, smanjenje njegove pojavnosti i smrtnosti te poboljšanja kvalitete života i održavanja zdravlja žena ciljane populacije“, pojasnila je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva prim. dr. sr. Marija Bubaš.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije prim. dr. sc. Miroslav Venus je najavio kako će se na testiranje pozivati žene u dobi od  20 do 64 godine. “Svrha i cilj provedbe prve faze reorganiziranog Programa je testiranje izvedivosti prijedloga protokola s novim pristupom tj. kotestingom kako bi se završna verzija mogla prilagoditi za provedbu na nacionalnoj razini temeljem podataka praćenja i iskustava prve faze provedbe, odnosno procijeniti novi pristup provedbe programa probira za rak vrata maternice i utvrditi potrebne preduvjete i resurse za planiranje i organiziranje potpune implementacije stručnih smjernica na nacionalnoj razini”, rekao je prim. Venus.

Plan borbe protiv raka vrata maternice na europskoj i globalnoj razini

U 2021. usvojen je Europski plan borbe protiv raka u kojem se, među ostalim ciljevima,  navodi i pružanje potpore zemljama članicama u eliminaciji raka vrata maternice dodatnim mogućnostima. Kao nužni koraci navode se usvajanje i implementacija organiziranog probira na rak vrata maternice temeljenog na najnovijim dokazima, poboljšanje obuhvata probirom (posebno u zemljama Srednje i Istočne Europe), osigurano liječenje otkrivenih premalignih i malignih promjena te povećanje cijepnog obuhvata na 90 % do 2030.

Nadalje, Svjetska zdravstvena organizacija je u studenom 2020., imajući u vidu uspješnost preventivnih mjera, usvojila Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice (stopa incidencije <4/100 000 žena). Glavni preduvjeti realizacije cilja, odnosno smanjenja broja oboljelih žena, su visoki stupanj procijepljenosti protiv HPV-a te kontinuirano provođenje preventivnih pregleda. Drugim riječima, očekuje se da barem 90 % svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, dok 70 % žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled.

Važno je ponoviti

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti, i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. Više o cijepljenju možete pogledati u edukativnom videu ovdje. Podsjetimo još i da se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti dostupnim metodama prevencije i da uz primjenu tih metoda prevencije, svatko može reći: „Neću rak vrata maternice – sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!“