Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 2018. godine

Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja Nacionalno povjerenstvo za borbu protiv pušenja Ministarstva zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo organiziraju javnozdravstvenu aktivnost kako bi podigli svijest o štetnom utjecaju pušenja na kvalitetu života i zdravstveno stanje hrvatskih građana. Mjerenje ugljičnog monoksida u izdisaju među građanstvom grada Zagreba će se, u cilju ukazivanja na razlike u stanju pluća kod pušača i onih koji to nisu, održati u subotu, 26. svibnja, od 10-13 sati na Cvjetnom trgu.

Svjetska zdravstvena organizacija 31. svibnja svake godine obilježava Svjetski dan nepušenja (engl. World No Tobacco Day) da bi ukazala na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana te promicala politike koje će učinkovito smanjiti konzumaciju duhana. Obilježavanje ovog dana je potaknula Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine.

Ovogodišnji je Svjetski dan nepušenja posvećen temi “Duhan i kardiovaskulane bolesti“ da bi se naglasio štetan utjecaj duhanskog dima na bolesti srca i drugih kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar, koji su kombinirani vodeći svjetski uzroci smrti.

Kardiovaskularne bolesti ubijaju više ljudi nego bilo koji drugi uzrok smrti širom svijeta, a uporaba duhana i pasivna izloženost duhanskom dimu doprinosi smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti oko 12 %. Duhan je, nakon visokog krvnog tlaka, drugi vodeći uzrok kardiovaskulanih bolesti.

Globalna epidemija duhana svake godine ubija više od sedam milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od udisanja duhanskog dima. Gotovo 80 % više od 1 milijarde pušača širom svijeta živi u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, gdje je najveći teret bolesti i smrti povezanih s duhanom.

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 2018. godine ima za cilj:

  • Istaknuti povezanost između upotrebe duhanskih proizvoda i srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti.
  • Povećati svijest široj javnosti o utjecaju pušenja duhana i izloženosti duhanskom dimu na kardiovaskularno zdravlje.
  • Pružiti priliku javnosti, vladi i drugim organizacijama da se obvezuju na promicanje zdravlja srca štiteći ljude od uporabe duhanskih proizvoda.