Obilježavanje Svjetskog dana srca u Zagrebu i Opatiji

U subotu, 30.9.2023. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu obilježen je Svjetski dana srca 2023. Pod motom „Koristi srce i upoznaj srce“ okupile su se i u zajedničkom trudu sudjelovale iduće organizacije: Zaklada Hrvatska kuća srca, Hrvatsko Kardiološko društvo, Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Studentska ekipa prve pomoći StEPP, Studentska sekcija za kardiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruga za prevenciju prekomjerne težine.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva za građane su bila organizirana besplatna mjerenja krvnog tlaka, glukoze u krvi, ukupnog kolesterola i indeksa tjelesne mase, a svi zainteresirani imali su priliku i naučiti postupak kardio-pulmonalnog oživljavanja ili se informirati o navikama zdrave prehrane.

Veliki odaziv građana svjedoči o interesu građana za vlastito zdravlje i o potrebi za daljnjim informiranjem i učenjem o zdravim životnim navikama koje doprinose sprečavanju bolesti srca.

Fotografije javnozdravstvene akcije u Zagrebu možete pogledati u galeriji.

Osim u Zagrebu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo Svjetski dan srca ove je godine obilježio i u Opatiji gdje smo od 29. do 30. rujna 2023. godine sudjelovali na Danima srca u Opatiji, a na poziv organizatora Thalassotherapije Opatija.

Na Svjetski dan srca, u subotu 29. rujna, u Thalassotherapiji Opatija održan je minisimpozij S4H (Science 4 Health), prevencijske, sportske i rehabilitacijske medicine s naglaskom na kardiometabolizam, debljinu i tjelesnu aktivnost. Hrvatski zdravstveni stručnjaci naglasili su važnost javnozdravstvenih akcija i istaknuli vrijednosti prevencije u zdravlju srca.

Prim. Verica Kralj sudjelovala je s predavanjem „Kardiovaskularne bolesti i čimbenici rizika u RH“.

Tim povodom obilježena je i suradnja krovne sportske udruge u Republici Hrvatskoj – Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Thalassoterapije Opatija. Održana je i promocija sveučilišnog udžbenika pod naslovom RITAM (Rehabilitacija kardiovaskularnih bolesnika, Individualizirani pristup, Tjelesna aktivnost, Ateroskleroza, Modifikacija čimbenika rizika, Motivacija).

Dan poslije, 30. rujna 2023., organizirana je javnozdravstvena akcija u kojoj je, uz ostale dionike, sudjelovao i HZJZ podjelom edukacijskih materijala i savjeta građanima, a održana je i utrka kroz Opatiju „Trčimo za srce“ sa željom osvješćivanja građana o važnosti očuvanja zdravlja srca i prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Fotografije s Dana srca u Opatiji možete pogledati u galeriji.