Obilježen je Svjetski dan moždanog udara

Povodom Svjetskog dana moždanog udara koji se u svijetu obilježava 29. listopada, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je danas, 28. listopada, održana konferencija za novinare na kojoj su govorili: doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Dunja Skoko-Poljak, dr. med., načelnica Sektora za javno zdravstvo Ministarstva zdravstva,  prof. dr. sc. Vanja Bašić Kes, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Sestre milosrdnice te prim. Verica Kralj, voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti u HZJZ-u.

Tema ovogodišnje kampanje u borbi protiv moždanog udara je „Suoči se s činjenicama: Moždani udar može se liječiti“, u cilju upozoravanja javnosti o važnosti preventivnih aktivnosti, promicanja zdravog načina života, pravovremenog liječenja i rehabilitacije.

Prema riječima prim. Verice Kralj, budući da je moždani udar u Hrvatskoj na drugom mjestu po smrtnosti i predstavlja važan javnozdravstveni problem, organiziramo javnozdravstvenu kampanju radi podizanja osviještenosti pučanstva o mogućnostima prevencije moždanog udara, čimbenicima rizika, simptomima, odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi i rehabilitaciji. U okviru kampanje je uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva izrađen edukacijsko-promotivni materijal namijenjen općoj odrasloj populaciji (letci i plakati), a sam početak kampanje povodom Svjetskog dana moždanog udara bit će najavljen na konferenciji za novinare.

– Moždani udar je važno prepoznati kao hitno stanje jer postoje uspješne metode liječenja koje mogu razbiti ugrušak u mozgu i obnoviti protok krvi – istaknula   je prof. dr. sc. Vanja Bašić Kes te dodala da zadnjih 15-ak godina Hrvatska bilježi pozitivan trend smanjenja smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti, koje su drugi uzročnik smrti u svijetu, posebice kod dobnih skupina ispod 64 godine starosti. Kako dalje navodi, polovica bolesnika umire od posljedica udara, trećina ima trajni invaliditet, a svega trećina ostaje radno sposobna.

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj moždani udar doživi 15.000 do 16.000 ljudi godišnje, a oko 7.500 umre od posljedica, što je 14 posto svih smrti u Hrvatskoj. Po stopi smrtnosti daleko smo iznad prosjeka za europsku regiju i daleko iznad prosjeka EU.

Svjetski dan moždanog udara obilježava se zato što se radi o globalnoj epidemiji, pa u svijetu moždani udar svake godine doživi 17 milijuna ljudi, a umre njih 6,5 milijuna.

– Bitno je naglasiti da postoji velika mogućnost prevencije putem zdravog načina života, a primarnom i sekundarnom prevencijom moguće je spriječiti veliki broj neželjenih događaja ili ih odgoditi za kasniju dob. Bitno je educirati javnost da prepoznaju znakove moždanog udara, da je to hitno stanje kao i srčani udar, koje zahtijeva hitni prijem u specijalizirane jedinice za liječenje moždanog udara – kazala je prim. Verica Kralj.

Za sprječavanje moždanog udara važni su nepušenje, pravilna uravnotežena prehrana, svakodnevna tjelesna aktivnost i primjerena tjelesna težina, te redovita kontrola krvnog tlaka, pulsa, šećera i masnoća u krvi. Pritom stručnjaci ističu važnu ulogu obiteljskih liječnika u prevenciji moždanog udara.